El Pirineu vol ser present en l'opinió pública i publicada del país i trencar aquesta mena de monopoli de la vida pública que enalteix les veus de la capital i deixa en l'anonimat l'ara anomenat 'Territori'.

Per això intel·lectuals i agents de la vida quotidiana de les valls han creat un grup que, amb el nom d'Apia Pirineu Opinió, s'ha proposat intervenir en l'opinió publicada d'àmbit nacional per fer visible l'opinió del Pirineu.

De moment el col·lectiu Apia, acrònim d'Alt Pirineu i Aran, és format per una seixantena de persones de l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d'Aran i Andorra.

Es tracta d'escriptors, polítics, productors, dinamitzadors culturals i socials i representants d'entitats que no es conformen que la veu del Pirineu quedi sovint amagada i s'acabi veient el territori tan sols com el pati d'esbarjo dels barcelonins.

Així, l'objectiu general del col·lectiu és "crear opinió i debat sobre l'Alt Pirineu i Aran dins i fora del seu àmbit, a través d'articles i notes de premsa que s'enviaran als mitjans de comunicació i a les xarxes socials", segons han explicitat en la seva carta fundacional.

Els seus impulsors, però, contemplen en un futur proper també realitzar altres actuacions, com ara "adreçar cartes, propostes o reflexions crítiques a representants de les institucions públiques, donar respostes a situacions concretes del territori o bé organitzar jornades de reflexió al voltant de la problemàtica de l'Alt Pirineu i Aran".