El Retaule de Sant Ermengol no pot incloure l'ús de foc, un dels elements que aportaven força i realisme a l'espectacle. El departament de Patrimoni de la Generalitat ha recomanat als responsables de la representació que deixessin d'utilitzar el foc pel bé de l'edifici, que actualment està en fase de restauració.

Les representacions del Retaule de Sant Ermengol, per part d'actors amateurs, es fa cada mes d'agost al claustre de la catedral de Santa Maria d'Urgell, temple que ara està sent objecte d'una actuació de neteja i conservació. El president del Patronat del Retaule, Jesús Galindo, va explicar que "la voluntat del Retaule és col·laborar amb el bisbat, de manera que hem buscat alternatives a l'ús del foc". L'escena en què el foc tenia més presència era en la de l'Enterrament.

En l'edició d'aquest any, el foc s'ha substituït per unes torxes de LED i un joc de llums nou, els quals donen més protagonisme a les ombres projectades a la paret. Galindo va afegir que "el canvi de les torxes de foc per les de LED és també una adaptació que fa el Retaule als nous temps". En aquest sentit, va puntualitzar que "creiem que el dramatisme i la plasticitat de les escenes no n'han sortit malmesos, i per tant, el Retaule no hi perd". Una altra de les novetats d'aquest estiu és que totes les representacions tindran la presència de Laura de Castellet, la intèrpret del cant de la Sibil·la de la Seu d'Urgell.

El Retaule de Sant Ermengol reviu cada estiu en un espectacle teatral amb llum i colors els fets i personatges vinculats a sant Ermengol, una figura clau en la història de la Seu i la seva zona d'influència. L'actuació consta de deu quadres i peces de música barroca, cant gregorià i peces cantades intoduïdes per un narrador.