Una escissió del grup comarcal d'ERC escenificada en directe durant el ple de constitució del Consell Comarcal d'ahir fa perdre als republicans un govern comarcal que volien pactar amb Endavant Cerdanya. Tres conselleres, liderades per Roser Bombardó (de Montellà i Martinet) van pactar amb Junts que elles presentaven candidata i els postconvergents els donaven suport. La presidència era per a Bombardó durant dos anys, la majoria del govern per a Junts, i en els darrers dos anys, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira (Junts), serà el president de l'ens comarcal.

Aquest acord cuinat en secret i sense fer soroll que ahir al matí va sorprendre la resta de grups és el que va permetre a Junts seguir en el govern del Consell i deixar el sector oficialista dels republicans a l'oposició. Ahir, ERC no només va perdre la Diputació de Barcelona, també va quedar fora del Consell comarcal de la Cerdanya.

Comptades les votacions, va ser designada presidenta Roser Bombardó, del municipi de Montellà i Martinet. Ocuparà el càrrec dos anys. Després cedirà el càrrec al que ara serà vicepresident, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira.

El pacte entre Junts i una part del grup d'ERC es va tancar en les últimes hores i va evitar que prosperés un altre acord entre Endavant Cerdanya i ERC, que els republicans donaven per fet.

En el ple d'aquest dijous, Endavant Cerdanya no va presentar cap candidat i el grup de Junts tampoc. Quevada ERC com a única alternativa de govern. Després que el portaveu del grup d'ERC proclamés com a candidat el regidor de Puigcerdà Joan Manel Serra, la també consellera de la mateixa formació, Roser Bombardó, va reivindicar que ella també era candidata, davant la sorpresa de molts dels presents. La votació va atorgar dotze vots a Bombardó, els nou de Junts i tres d'ERC, mentre que Serra en va obtenir set, cor-responents als tres d'Endavant Cerdanya i els quatre restants d'ERC.

En acabar el ple, els dos sectors d'ERC es van proclamar legítims de la direcció comarcal i nacional, per bé que Bombardó ja va parlar en nom del govern i Serra com a conseller a l'oposició.

L'alcalde de Llívia i secretari d'organització municipal d'ERC a la comarca, Elies Nova, no va tenir dubtes a qualificar de «trànsfugues» els tres consellers que van votar l'acord amb Junts i van erigir Bombardó presidenta. En aquest sentit, Nova va anunciar que estudiarà les possibilitats legals que té per impugnar la votació, pel fet que un mateix grup polític presentés dos candidats. Nova ha assenyalat Sílvia Bertran i Cristina Rotella com les altres dues conselleres d'ERC que han consumat l'acord amb Junts.

Una batalla interna d'ERC

Ja com a presidenta del Consell, la primera dona que ocupa el càr-rec, Bombardó va argumentar que «s'ha treballat per buscar consensos, però passaven els dies i aquests acords no arribaven». I va afirmar que la candidata d'ERC prèvia als pactes amb Endavant Cerdanya era jo». Els canvis que hauria imposat la direcció republicana a Bombardó, la seva renúnia obligada i no volguda de no presidir la institució comarcal, estan al darrera de l'acord amb Junts.

Bombardó va centrar el conflicte intern d'ERC a la comarca de la Cerdanya i va assegurar que « la direcció nacional d'ERC li haruia donat suport si ella hagués obtingut el suport de la resta de consellers de grup republicà. Bombardó va sentenciar que «és un gran orgull, i encara més per ser una dona; és el principi d'un canvi». Bombardó serà la primera dona presidenta del Consell Comarcal de la Cerdanya.