La Direcció General de Trànsit (DGT) va posar en marxa ahir dimarts des de les 15.00 hores i fins a les 24:00 hores del dijous 7 gener 2010 un dispositiu especial per garantir la seguretat i donar fluïdesa als 15 milions de desplaçaments previstos durant el període nadalenc, el que suposa un descens de dos milions de desplaçaments respecte a l'any passat.

Segons va informar la DGT, un total de 9.864 agents de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, 564 més que l'any passat, participaran en aquest dispositiu especial, que també comptarà amb la col•laboració de 700 funcionaris i tècnics especialitzat en els centres de gestió de Trànsit, personal encarregat de la conservació de les carreteres i serveis d'emergència tant sanitaris com bombers.

A més dels mitjans humans, la DGT compta amb 1.183 càmeres de televisió, 2.072 estacions de presa de dades, més de 1.822 panells de missatge variable instal•lats a les carreteres i 18 helicòpters que actuen en missions de vigilància des de les seves bases de Madrid, València, Màlaga, Sevilla, Saragossa, Valladolid i la Corunya.

També es s´obriran carrils addicionals amb cons en els accessos a les grans ciutats, es paralitzaran les obres en carreteres, es limitarà la celebració de proves esportives i altres esdeveniments que suposin l'ocupació de la calçada i es restringirà la circulació de camions en certs trams i hores.

Tres fases

L'operatiu es desenvoluparà en tres fases coincidint amb les principals festivitats d'aquestes dates i el major nombre de moviments de vehicles. La primera fase, anomenada 'Nadal', es desenvoluparà del dijous 24 al diumenge 27 de desembre; la segona fase, 'Cap d'any', es perllongarà des de dijous 31 desembre fins al diumenge 3 gener i la tercera i última fase, anomenada de 'Reis', s'allargarà des de dimarts 5 fins al dijous 7 de gener.

En el període nadalenc de l'any passat van morir 104 persones, més de sis morts per dia. Vuit anys abans, el 2000, es van produir 13 morts diaris, d'un total de 215 morts. El pitjor Nadal pel que fa a víctimes dels últims 20 anys van tenir lloc l'any 1991, quan 321 persones van perdre la vida a les carreteres.

Tal com va explicar Trànsit, les carreteres més afectades seran les que es dirigeixen a zones de muntanya per a la pràctica d'esports d'hivern, llocs de segona residència, àrees de grans centres comercials i zones d'atracció turística hivernal.

L'objectiu de la DGT és mantenir les degudes condicions de seguretat viària i la circulació per a tota classe de vehicles a les carreteres amb trams o zones afectades per condicions meteorològiques adverses com neu, gel, boira, pluja o vent, així com informar puntualment sobre qualsevol incidència en carretera a través de missatges al telèfon mòbil, les pàgines web a Internet (www.dgt.es), el teletext i el telèfon d'atenció (900 123 505).

Així mateix, Trànsit recomana en aquestes dates no ingerir res d'alcohol, tenir major precaució en els trajectes curts i nocturns i prestar atenció a la circulació, informant sobre les condicions meteorològiques adverses a la carretera, que poden aparèixer en qualsevol moment i portar, si escau , els elements imprescindibles per circular-hi.

En el cas d'haver de fer un viatge en condicions adverses per a la circulació, com les que solen produir-se en època hivernal, Trànsit recomana tenir en compte dues regles bàsiques: prevenció i prudència.