Puigcerdà ha experimentat avui, amb la reobertura de bona part del comerç minorista, el que serà la nova normalitat. Es tracta d'una normalitat desinfectada, on tot és acabat de netejar, tots els locals fan l'olor de desinfecció de cal dentista i on tot es mira i analitza a distància. Prohibit tocar res.

El 65% del comerç minorista de Puigcerdà ha tirat aquest dimarts persianes amunt aprofitant el primer dia de la Fase 1 de desconfinament, atès que els dilluns la capital cerdana fa festa en tant que població turística. Els carrers del centre de Puigcerdà oferien aquest matí un ambient molt semblant a l'anterior a la pandèmia del Coronavirus, amb terrasses de bars i restaurants en funcionament, supermercats amb cua i bancs amb cua al carrer i botigues obertes. La nova normalitat desinfectada obliga els comerciants a establir una altra relació amb els clients, més distant i plena de normes, fins al punt que la major part dels botiguers demanen als clients que no toquin res que no estiguin segurs de comprar. Al carrer Espanya de Puigcerdà, Jaume Vega obria aquest matí la botiga de llibres i jocs de taula 'Màgia de Tinta'. La primera feina d'aquesta re entrada se centrava en netejar i desinfectar vidres, tancar zones comunes i establir recorreguts pels clients. No obstant això, afrontava la nova etapa amb optimisme: «ja veurem com van les coses a mesura que passen el dia; de moment hem obert per les ganes d'activar-nos, d'encarar la nova normalitat que ens espera i posar en marxa les mesures de seguretat; teníem ganes de sortir de casa».

Al mateix carrer, un dels establiments més veterans de Puigcerdà, la merceria Eval també ha tirat persiana amunt. La seva responsable, Dolors Cot, ha atès els primers clients amb una màscara de plàstic que li cobria tota la cara, una situació que no s'havia mai imaginat viure en les tres dècades de trajectòria: «treballar amb aquesta mascareta encara està prou be, perquè el que és aquestes de boca, són horroroses, fan molta calor... he obert per activar-me una mica i aportar una mica d'ambient; aniré fent el que pugui sobre la marxa; he posat gel de mans pels clients i demano a la gent que no toqui gaire els productes sinó que me'ls demanin a mi, però, de fet, molts s'esperen ja a la porta».

A l'altre carrer principal de Puigcerdà, el carrer Major, l'Ester Bella, ha reobert la històrica sabateria Margall, també amb més de 30 anys al comerç de la vila. Com la merceria i la botiga de jocs de taula, l'establiment emet el perfum dolç embriagador del desinfectant. Tot és net i el terra encara es veu moll de la última fregada. En un costat dels emprovadors, unes capses de bosses esperen els nous clients. Tothom ha de portar guants o rentar-se les mans i posar-se bosses de plàstic als peus quan s'emprova sabates. En les primeres hores de reobertura, ja n'ha venut dos parells a clients locals. El negoci, però, necessitarà els segons residents i turistes per tornar a les seves xifres habituals. L'Ester explica que «estem netejant i desinfectant constantment».

Biblioteca a demanda

El mateix ambient de relacions distants i neteja total es vivia a la Biblioteca Comtat de Cerdanya, que també ha estrenat aquest dimarts la nova etapa de desconfinament. A l'hora d'obrir ja hi havia usuaris fent cua a la porta, un fet que també es produïa abans de la pandèmia. Ara, però, els usuaris han de circular per un passadís limitat amb precinte que redueix el seu accés a la recepció. Abans, però, cal que es rentin les mans a l'entrada. Davant el taulell tres caixes esperen els documents que es retornen per ser posats en quarantena El fons de la biblioteca no es pot consultar físicament, de manera que per obtenir un llibre cal demanar-lo als tècnics, segons ha explicat la directora, Maria Àngels Terrones.

El primer dia de la Fase 1 del desconfinament ha portat a Puigcerdà un assaig general del que serà, a gran escala, la represa de l'activitat a la resta del país. Ara, a distància i amb desinfecció.