El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha insistit que farà un "últim intent" per tancar una candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó pels Jocs d'hivern de 2030, però ha criticat l'actitud del president aragonès, Javier Lambán. En una entrevista aquest divendres al matí a Catalunya Ràdio, Blanco ha lamentat que el debat sobre la candidatura s'hagi polititzat. "És impossible d'entendre el que està passant des de la racionalitat. Passar això a un debat de comissari polític, de constitucionalistes i nacionalistes em sembla que està fora de tot el que és una candidatura esportiva", ha dit.

Blanco ha reiterat que la candidatura conjunta és la "primera opció", que tractarà d'aconseguir "fins al final", però ha defensat que es presentin candidatures en solitari si no hi ha acord. "Tinc previst continuar amb les reunions. Primer convocaré de forma urgent la de la comissió amb representants polítics", ha explicat.

Pel que fa als terminis, Blanco ha dit que després de la visita del president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, han canviat, ja que les dates límit que havia fixat el COE eren amb l'objectiu de presentar-li una proposta aquesta setmana i no ha pogut ser així.

Blanco ha subratllat que es durà un projecte al COI quan en tinguin un de "presentable" i que ho faran per optar als Jocs d'hivern de 2030 si s'aconsegueix tenir-ho abans de l'abril o maig de 2023, quan s'acaba la convocatòria. "Si no anirem a la següent convocatòria", que seria la de 2034, ha apuntat el president del COE.

Blanco no ha volgut donar detalls sobre les proves que no es poden fer a l'Estat i s'hauran d'organitzar a algun altre país. El president del COE ha demanat centrar-se primer a solucionar la qüestió de les proves que s'han de fer a l'estat espanyol.

Enfrontament amb Lambán

El president del COE ha afirmat que no entén l'enfrontament amb Lambán, que l'acusa de ser un obstacle per tancar l'acord. "Jo mai he discutit amb Lambán, he tingut una relació extraordinària fins que em va deixar de parlar. Jo puc mirar a tothom a la cara, no ha canviat res. És molt difícil d'explicar", ha relatat Blanco.

Blanco ha esgrimit que l'Aragó va donar suport a la proposta tècnica de la candidatura conjunta i ha avisat que totes les converses de les reunions estan gravades així com les votacions.