L’Ajuntament de Puigcerdà construirà una estructura de formigó a dins el túnel del Passeig 10 d’Abril a fi efecte de consolidar la galeria i poder continuar-hi els treballs de recerca arqueològica. El consistori ha decidit demanar una subvenció a la Diputació de Girona que permeti reprendre les obres de recuperació d’aquest element del patrimoni arquitectònic i cultural de la vila per poder-lo afegir a l’oferta turística.

L’equip de govern municipal està decidit a continuar les feines d’excavació del túnel que sorgeix de l’antic convent dels Dominics, l’actual seu de la Biblioteca Comtat de Cerdanya i l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, i es dirigeix cap al nucli antic, en sentit oest. Per continuar l’actuació, però ha de resoldre els efectes d’una esllavissada que hi va haver a l’interior de la galera quan s’hi van començar els treballs. La voluntat de l’Ajuntament és construir un arc de formigó que sustenti el túnel i permeti accedir-hi amb total seguretat. Amb aquesta intenció ha demanat una subvenció a la Diputació de Girona d’uns 13.000 euros que possibilitaria reprendre l’actuació en els pròxims mesos. En aquesta nova fase, els tècnics arqueòlegs han d’esbrinar si la direcció exacte i la llargada de la resta de la galeria, la qual estaria vinculada a l’activitat quotidiana de l’antiga comunitat religiosa del convent de Sant Domènec, segons les primeres hipòtesis dels historiadors. En aquest sentit, el túnel del Passeig s’inicia amb una escala ampla i una galeria que de seguida es bifurca en noves galeries.

Les obres de recuperació d’aquesta galeria es van iniciar l’any 2018 amb la intenció de sumar-la a la nova ruta turística pel subsòl històric de la capital cerdana. En aquesta ruta ja es pot visitar el pou de glaç o Ull de Basilisc de sota la plaça de l’Ajuntament i les criptes de l’antiga església de Santa Maria, en el conjunt del campanar i l’oficina de turisme. L’any 2018 l’Ajuntament de Puigcerdà ja va destinar una inversió de 15.000 euros a la primera fase d’intervenció al túnel, dels quals 10.000 van provenir també d’una subvenció de l’àrea de Monuments de la Diputació.