El Consell Comarcal i la Comunitat de Comunes –els dos ens supralocals de la Cerdanya– han creat un nou producte turístic i esportiu que uneix la vall. Es tracta d´una Volta a la Cerdanya que pretén portar els caminants i ciclistes des del coll de la Perxa fins a Martinet passant pels vessants de la solana i l´obaga. La nova ruta té 215 quilòmetres i transcorre a mitja alçada, de manera que és assequible a la major part d´esportistes i visitants. El Consell i la Comunitat presentaran oficialment la ruta la setmana que ve, en el transcurs d´un acte que també servirà per escenificar la creació de l´Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT), l´òrgan per gestionar projectes comuns i difondre turísticament la vall.

La Volta a la Cerdanya l´ha organitzat el Consell Comarcal amb el suport de la Comunitat de Comunes com un primer pas per a la gestió turística compartida que volen impulsar els dos òrgans. S´ha pogut crear a partir de la coordinació dels serveis tècnics respectius, que han anat enllaçant camins de vianants i de BTT de les dues bandes de la frontera estatal. La ruta incorporarà una senyalització pròpia i se n´editaran plànols que es distribuiran als punts turístics de tota la vall. Com a gran element de promoció del nou producte, el Consell també ha ideat una jornada de proves esportives. Aquesta jornada, que se celebrarà molt probablement el mes de juny, plantejarà una prova d´alt nivell de velocitat que faci la volta a tota la ruta, és a dir, amb 215 quilòmetres de recorregut; una segona d´un nivell inferior, amb 100 quilòmetres; i una tercera de vuitanta quilòmetres. El president del Consell Comarcal, Ramon Moliner, ha explicat que, si bé el projecte està per acabar de concretar –la setmana que ve n´explicarà tots els detalls–, sí que tenen clar de demanar a l´organisme federatiu competent la inclusió de l´itinerari en el catàleg de Grans Recorreguts (GR).

El nou òrgan comú, a escena

La presentació del nou producte turístic i esportiu es farà coincidir, segons la voluntat inicial dels impulsors, amb la presentació del nou òrgan de gestió transfronterera. Dimarts de la setmana que ve, el Consell i la Comunitat escenificaran a Sallagosa el naixement de l´AECT, que els ha de permetre crear nous projectes comuns. Aquest nou òrgan es va començar a tramitar per poder gestionar l´escorxador transfronterer –que ja s´està construint–, però també servirà a partir d´ara per crear una nova política turística comuna.