Els ramaders de la Cerdanya s'han mobilitzat davant la vacunació obligatòria imminent dels ramats d'ovelles i cabres per la malaltia de la llengua blava després que se n'hagin detectat focus a França. Una trentena de ramaders de tota la comarca es van reunir dilluns al vespre a Ger per mirar de consensuar una postura unificada.

Els ramaders van expressar el seu temor que la vacunació acabi matant bona part del bestiar, com afirmen que els va passar ja l'any 2008, i van acordar demanar a la Generalitat que els deixi posar la vacuna quan més els interessi en funció de les necessitats de cada explotació. Els ramaders, vinguts de Montellà, Martinet, Bellver, Mosoll i Meranges, entre altres pobles, es van reunir per l'obligatorietat dictada pel ministeri d'Agricultura de vacunar preventivament el bestiar boví i oví de les explotacions situades a 100 quilòmetres de la frontera amb França. Els encarregats de les explotacions tenen molta por que la vacuna els mati els animals, com va explicar el ramader de Meranges Josep Pons: "estem molt escarmentats perquè l'altra vegada se'ns va anar morint el 80% dels ramats en els quatre anys posteriors a la vacunació per la llengua blava".

La petició de poder triar quan cal fer la vacunació permetria als ramaders gestionar millor el ramat: "ara tenim moltes ovelles a punt de parir i per tant necessitaríem una mica de marge abans de posar la vacuna", segons ha argumentat Pons.