Meranges podrà lluir l'església de Sant Serni amb tot el seu esplendor gràcies a un projecte de restauració pactat a tres bandes entre el Bisbat d'Urgell, titular del temple, la Generalitat i l'Obra Social la Caixa. Les tres institucions i l'Ajuntament estan buscant una data, molt probablement a la tardor, per tal de convocar un acte públic per presentar la restauració, així com les restes de pintures barroques que es van trobar a l'interior del temple.

L'actuació, que ja s'ha completat, ha suposat una inversió global d'uns 130.000 euros, dels quals l'Obra Social la Caixa n'ha aportat 30.000 a través de la seva delegació al territori. Aquesta aportació s'ha fet en el marc del programa Romànic Obert, el qual ha situat la contribució global en el projecte de restauració de l'església en els 100.000 euros. El conveni l'han signat el vicari genral del bisbat, Josep Maria Mauri, el director d'àrea de negoci de CaixaBank a la Cerdanya, Jordi Porta, i el director d'institucions de CaixaBank a Lleida, Geremí Camí. La restauració ha comportat la consolidació de les pintures trobades, la consolidació també dels paraments interiors i exteriors, la il·luminació interior i la restauració de la portalada d'accés a l'església, un dels elements més característics de Sant Serni.

La restauració de l'església de Meranges coincideix amb la renovació, també, de l'edifici del Museu de l'Esclop, de manera que les propostes patrimonials dels dos edificis es complementen en el projecte municipal de rellançar el turisme local. L'equip de govern encapçalat per Esteve Avellanet (CiU) ha dissenyat un projecte de remodelació de l'edifici que acull el museu amb un pressupost de 45.121. euros. En aquest sentit, la Diputació de Girona li ha atorgat una ajuda dels Fons Europeus pel Desenvolupament Regional (Feder) de 41.141 euros per executar les obres. L'actuació inclourà la reforma de la teulada, la façana i els tancaments, així com l'enllumenat i els espais interiors.