El nedador d´aigües obertes de Puigcerdà Pep Vivas es prepara aquests dies per creuar el Canal de la Mànega el proper dissabte, 29 de juliol, en un repte per recaptar fons per a la lluita contra el càncer infantil. La travessa és d´uns 40 kilòmetres aproximadament, equivalents a 14 hores nedant. Vivas lliurarà tots els fons recaptats a través de la campanya "Cerdanya, a-braça´m. English Channel 2017" a l´Associació contra el Rabdomiosarcoma, que té en marxa un projecte d´investigació del càncer infantil a l´Hospital Sant Joan de Déu, gràcies al suport de moltes persones i la Fundació Leo Messi.

La principal dificultat de la travessa del Canal de la Mànega és la temperatura de l´aigua, que es troba a uns 16-18 graus, i la llarga distància, d´aproximadament uns 40 kilòmetres (14 hores nedant). Segons la Channel Swimmimg Association -l´entitat oficial que acredita els nedadors que creuen el Canal des del 1875-, en el que portem d´any, només 26 persones han aconseguit creuar el Canal (mentre que 10 han hagut d´abandonar la travessa) i la darrera vegada que ho va fer un espanyol va ser l´any 2014.

Pel repte del proper dissabte, Vivas ha hagut d´entrenar principalment l´aclimatació i la resistència, i, els darrers vuit mesos, ha nedat 1.200 kilòmetres, sovint a la nit i sense neoprè. A la seva trajectòria com a nedador, destaquen les travesses d´aigües obertes Formentera (es Pujols)-Eivissa (Sta. Eularia des Riu), 32 Km, el 2013, o Roses-Illes Medes, 27 km, 2014. A més, Vivas va ser sots-campió d´Espanya i de Catalunya de 1.500 metres lliures, entre els anys 1983 i 1986 i ha participat en tot tipus de reptes esportius solidaris en benefici d´entitats socials i ONG.

El Rabdomiosarcoma o "càncer del desenvolupament" és una malaltia rara que afecta majoritàriament a nens i per a la qual no hi ha tractament en cas de recaiguda. És el càncer més freqüent de les conegudes com a "parts toves" i s´origina normalment als muscles. L´acostumen a patir nens i adolescents, encara que també es detecta en alguns adults. Avui, el càncer infantil té uns índex de supervivència del 80%. Dins del 20% que no el superen, es troben els malalts del Rabdomiosarcoma, que presenta una mortalitat de pràcticament el 100% en el cas de recaiguda.

Sobre l´Associació A.C. Rabdomiosarcoma L´Associació A.C. contra el Rabdomiosarcoma és una organització sense ànim de lucre creada el 2015 pels pares de la Cristina Abella Casanovas, una nena que va morir el mes de març d´aquell mateix any als 8 anys d´edat a causa d´una recaiguda per Rabdomiosarcoma. L´Associació A.C. Rabdomiosarcoma està vinculada a l´Obra Social Sant Joan de Déu i tots els fons que recapta són a benefici del seu hospital per

Nota de premsa

a la investigació del Rabdomiosarcoma. L´Associació està inscrita al Registre d´Associacions de la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques de la Generalitat, amb data 21/07/2015