Un grup de professores de la Cerdanya ha impulsat una plataforma per demanar al departament d'Educació que tingui en compte la comarca com una sola unitat a la borsa de substitucions i, per tant, deixi de separar els seus municipis segons els límits provincials.

Ara per ara, els docents d'aquesta zona que estan apuntats a les llistes per cobrir baixes d'altres mestres durant el curs escolar han de triar entre adscriure's als serveis territorials de Lleida o als de Girona. Aquest fet implica que poden treballar en qualsevol dels municipis de l'àmbit que escullin però, en canvi, no poden optar a les places que hi hagi en centres educatius que formen part d'altres regions, encara que estiguin situats més a prop dels seus domicilis.

Des de la Plataforma Docents Substituts de Cerdanya expliquen que si bé a la comarca hi ha dotze escoles públiques d'educació infantil i primària i un institut de secundària, amb el funcionament actual de la borsa de substitucions només poden optar a la meitat. «Si posem servei territorial de Girona no podem treballar a Prats i Sansor o a Bellver de Cerdanya, i si ho fem al de Lleida no podem anar a Puigcerdà o Bolvir», exposa la seva portaveu, Luci Mir, que diu que volen inscriure's a tots dos per posar fi a un problema que s'ha agreujat amb els nomenaments telemàtics.

«No diem que no volem anar a treballar, però si ho podem fer a la nostra comarca, millor», afirma Mir, que al·lega que les distàncies que han de recórrer per desplaçar-se a altres zones sense canviar de residència impliquen que, a la pràctica, només demanin l'Alt Urgell si estan adscrits a Lleida o el Ripollès si s'inscriuen a Girona. En aquest sentit, la portaveu de la plataforma explica que al seu dia es va trobar que havia de cobrir una substitució a Blanes i que una altra mestra d'aquesta localitat de la Selva estava treballant a la Cerdanya i no se'ls va permetre intercanviar la plaça.

De moment, la vintena d'integrants de l'entitat han recollit més de 600 signatures, entre les quals hi ha la de molts professors que treballen a la comarca.