Segueix-nos a les xarxes socials:

Desconeixement i sorpresa en la prova del sistema d'alertes per telèfon mòbil als Pirineus

Protecció Civil conclou que l'avís ha arribat a la majoria de terminals, tot i que s'han detectat errors puntuals | El telèfon 112 ha rebut 203 trucades de ciutadans que en demandaven informació sobre el senyal

This browser does not support the video element.

Un terminal amb el missatge de l'alerta enviada per Protecció Civil a BellverMiquel Spa

La direcció general de Protecció Civil ha realitzat aquest matí a les vegueries de l’Alt Pirineu i l’Aran i Lleida un nou sistema d’alertes a la població a través de missatges pel telèfon mòbil. A partir de les onze els veïns del Pirineu així com els usuaris de telefonia mòbil que durant el moment de la prova eren de pas pel territori han rebut un senyal d’alarma als dispositius. Tot i detectar errors puntuals, Protecció Civil afirma que la majoria de telèfons han rebut l'alerta. L'avís ha provocat incertesa entre aquells que no sabien que es faria la prova, fent que el telèfon 112 rebés 203 trucades de ciutadans que demandaven informació sobre el procés.

A partir de les onze del matí els telèfons han començat a sonar amb un to diferent a l’habitual de trucada de cada terminal. Això ha alertat especialment els usuaris perquè no identificaven el so com a propi ni, en la immensa majoria, sabien que la Generalitat faria avui aquesta prova. El senyal no ha arribat de manera massiva a la mateixa hora sinó que els telèfons han anat sonant diferenciadament, de manera que no s’ha generat una sensació d’esdeveniment públic sinó que cada veí del Pirineu ho ha viscut en la seva intimitat. Això si, de seguida ha estat motiu de converses en botigues, bars, via pública i centres de treball. 

L’alarma anava acompanyada d’un avís d’«Alerta de Protecció Civil» i una informació essencial sobre el tipus d’emergència, la zona afectada i les instruccions que cal seguir per afrontar-la. Els usuaris havien de clicar el banner de l’alarma per apagar-ne el so.

De la informació del conjunt d'observadors (policies locals, mossos d'esquadra, associacions de voluntaris de protecció civil municipals, tècnics de protecció civil municipals i comarcals, tècnics d'empreses de distribució distribuïts en zones muntanyoses, tècnics d'empreses ferroviàries...) que han informat a la sala del Centre de Coordinació Operativa de CatalunyaCECAT i que eren distribuïts pel territori, la Generalitat afirma que el missatge s'ha rebut en tots els punts de la geografia, fins i tot en zones muntanyoses amb poca cobertura.

Amb tot, hi ha hagut zones amb bona cobertura en les que en espais molt propers, la majoria de telèfons l'han rebut però altres no. També hi ha hagut casos en que el missatge s'ha rebut dos cops en versió (català-castellà i posteriorment català-anglès), quan només n'haurien d'haver rebut un en funció de la configuració del dispositiu. Aquestes proves serviran també per comprovar si els usuaris de totes les operadores telefòniques reben els missatges o hi ha alguna situació que es pot millorar.

El telèfon 112 ha atès fins les 12.00h un total de 203 trucades de ciutadans que volien informació relativa a la prova o bé que no sabien que es duia a terme avui. D'aquestes, 94 (47%) s'han realitzat des del Segrià, 28 des de la Noguera, 18 des de l'Urgell, 14 de la Val d'Aran. Per municipis, des de Lleida se n'han fet 72, des de Balaguer, 11; des de Tàrrega, 9; des de Naut Aran, 6; des de Vielha, 6; des d'Albesa, 5.

Una eina innovadora

El nou sistema de contacte amb la població es tracta d’una eina «innovadora i molt útil» que es farà servir en cas d’emergències greus al territori i sigui necessari donar instruccions concretes «al màxim» de població possible «en el mínim temps possible», segons la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany. Després d’aquesta primera prova al Pirineu i les comarques de ponent, la Generalitat ha anunciat que entre els mesos d’abril i maig realitzarà altres proves a la resta del país. Així, el dia 12 d’abril es farà a les comarques de les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i l’Alt Penedès; el dia 27 d’abril els tocarà a la població de les comarques de Girona i Catalunya Central; i el dia 31 de maig serà el torn per al veïns de les comarques de Barcelona. 

En paral·lel al sistema d’alarmes, la Generalitat ha obert un portal web a la pàgina de Protecció Civil per donar informació d’aquest sistema d’alertes així com els detalls necessaris per seguir les recomanacions com ara quins telèfons reben aquestes alertes de forma automàtica i un tutorial pel cas que calgui configurar els terminals.

Prem per veure més contingut per a tu