D

el país i de la literatura de la seva gent, ha nascut la Geografia literària dels Països Catalans. D'aquest binomi i de la dèria del seu autor, el filòleg i autor del treball Llorenç Soldevila (Monistrol de Montserrat, 1950). El primer dels deu volums ja s'ha calçat les espardenyes de set vetes i ja camina sol des d'aquest dijous, que va ser presentat en societat a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans a Barcelona.

Dedicat a les comarques barcelonines, aquest primer llibre té 359 pàgines, textos de prop de dos-cents autors, 350 entrades i 95 pobles, viles i ciutats referenciats. Només aquestes xifres ja ens revelen que som davant una obra d'un esforç ingent. El conjunt dels deu llibres és el fruit d'una vida dedicada a la llengua i literatura catalanes, d'una vida dedicada a trepitjar el país pel plaer de conèixer-lo, d'una vida de posar sobre la taula l'espessa trama d'escriptors que donen cos al fet cultural català i que el fan resistent a les maltempsades, en feliç idea expressada per l'expresident Jordi Pujol en l'acte de presentació.

Després de molts anys de remar en solitari, Llorenç Soldevila ha trobat l'aixopluc adient per plasmar la seva sapiència: la Universitat de Vic, de la qual és membre del cos docent, l'encapçala; la Diputació de Barcelona hi aporta suport, i l'editorial Pòrtic hi posa els camins de la producció i l'edició. I també un equip d'entusiastes col·laboradors, joves universitaris als quals el convenciment de Soldevila ha dut a embolicar-se per vocació en una feina que de la seva mà ha fet el salt a les noves tecnologies en un molt funcional portal a Internet, e-ndrets.

Aquesta Geografia literària no és un bolet, no és una flor que fa estiu. Llorenç Soldevila és l'inventor al nostre país, en el nostre món cultural català, de les rutes literàries. Recentment a través d'alguns best sellers, s'organitzen visites guiades pels escenaris de les seves trames. Això, que a vegades s'ha presentat com una novetat, Soldevila ho fa des del 1980, quan amb grups d'estudiants recorria les geografies de Pla, i després de Verdaguer, de Porcel, de Rodoreda, de Bartra, de Martí Pol, de Cabré o geografies concretes com la ruta del comte Arnau.

Després d'aquest volum vindran els dedicats a les comarques lleidatanes, a les tarragonines i Terres de l'Ebre, a les gironines, a les Illes Balears, al País Valencià, a Andorra, la Franja, Catalunya Nord i l'Alguer, a rutes literàries, a universos literaris i a Barcelona i al Barcelonès. Una feinada, vaja! Una feina que es presenta al públic ben completa. Textos literaris i indrets concrets. Conèixer el país petit per extrapolar-lo al país gran. Un país al qual Soldevila serveix des de la feina diària de docent, de divulgador i d'investigador i, sobretot, des de la seva capacitat d'engrescador.

Dijous, Soldevila va ser acompanyat per l'escriptor Joan Triadú; de la rectora de la UVIC, Assumpta Fargas; del president de l'IEC, Salvador Giner; del conseller de Cultura, Joan Manel Tresserras; de l'expresident Jordi Pujol, i de l'actor i amic Lluís Soler, que posà veu a alguns textos del llibre. I també per una pila de gent: amics i alumnes de diverses fornades que no es van voler perdre l'arrencada pública del que ara és la realitat d'un projecte acaronat des de fa anys.