Els directors Joe Dante i Kim Ji-woon, i actors com Rebecca de Mornay, Belén Rueda i Vincent Cassel estan a punt d'aterrar en el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges (Garraf), que s'inaugura aquest dijous i que estarà impregnat per La resplendor, de Stanley Kubrick, en el seu trentè aniversari.

El director del certamen, Ángel Sala, va presentar ahir en roda de premsa la programació definitiva, que finalitzarà el dia 17 d'octubre, en un any en el qual s'oferiran més de 170 pel·lícules, algunes d'elles del denominat cinema emergent, especialment de Llatinoamèrica, i també una selecció del gènere realitzat a Espanya en l'últim any.

També és previst que s'estreni a Europa, deu anys després del seu últim treball, The Ward, del mestre John Carpenter, una cinta de terror clàssic i de suspens, que concorrerà en la secció oficial fantàstic Especials Panorama.

El festival l'inaugurarà dijous la pel·lícula del català Guillem Morales Los ojos de Julia, amb Belén Rueda, Lluís Homar i Pau Derqui, que, segons els experts, conté una de les escenes d'acció més poderoses del cinema espanyol dels últims anys. La clausura, en canvi, tindrà gust nord-americà amb Mother's Day, un film de Darren Lynn Bousman, amb una dolentíssima Rebecca De Mornay, una actriu coneguda pel gran públic per l'inquietant i obscur thriller que va protagonitzar fa anys anomenat La mà que bressola el bressol.

Entre una jornada i una altra, els espectadors que acudeixin fins a la ciutat costanera també podran veure com es lliura al francès Vincent Cassel, que també protagonitza la pel·lícula de la secció oficial Notre Jour Viendra, el Gran Premi Honorífic del Festival. Altres guardonats en aquesta ocasió seran el fundador de l'ESCAC (Escola Superior de Cines i Audiovisuals de Catalunya), Josep Maixenchs, que rebrà una Maria Honorífica, igual que Caroline Munro, Sid Haig, Julie i Roger Corman i Anna Coll, en nom del seu pare Julio.

Les Màquines del Temps, els altres premis del festival, recauran en Tom Savini, Mick Garris, Richard Kelly, Joe Dante, Rebecca de Mornay i Kim Ji-woon. El certamen, d'altra banda, homenatjarà els morts Paul Naschy, amb la projecció del documental L'home que va veure plorar a Frankenstein, i l'actor Víctor Israel.

Quant al jurat, destaca la presència del català Jaume Collet-Serra, un director que treballa a Hollywood i que l'any passat va presentar La huérfana, així com de Francesco Barilli, Colin Geddes i Elena Manrique.