Manresa commemora el 75è aniversari dels bombardejos de l'aviació franquista a la ciutat amb la voluntat de "fer pedagogia" a través de "l'antítesi, és a dir, mostrant allò que no voldríem que fos el futur", segons argumenta el representant de l'Associació Memòria i Història de Manresa, Josep Alert.

Els actes van començar ahir amb un acte institucional a l'interior del refugi antiaeri i s'hi va inaugurar l'exposició. Es tracta de la mostra itinerant 'Catalunya bombardejada', produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i que s'organitza en dues parts: els atacs a les infraestructures catalanes i a la població civil. La mostra es completa amb quatre plafons de l'exposició 'Bombes franquistes sobre Manresa', amb textos dels historiadors Joaquim Aloy i Pere Gasol i que el Museu Comarcal de Manresa va produir amb motiu del 70è aniversari d'aquell capítol dramàtic. Aquestes exposicions es podran visitar fins al 14 de febrer.

El 21 de desembre del 1938 i el 19 de gener del 1939, l'aviació franquista va bombardejar la ciutat i va causar la mort de 35 persones, com a mínim. Sis eren infants de menys de 13 anys.

Sobre els actes commemoratius, amb l'exposició al refugi antiaeri com una de les propostes principals, el representant de l'Associació Memòria i Història de Manresa, Josep Alert, argumenta que aquesta mostra és "oportuna", perquè Catalunya viu "una etapa d'incertesa i convulsions tant per la crisi que estem patint, que projecta moltes ombres sobre el futur, com pel moment polític".

El refugi, l'escenari d'una obra

L'obra 'Subterrànies, sobreviure entre bombes' és una altra de les propostes més destacades dels actes commemoratius. Se'n faran quatre funcions al cap de setmana de l'1 i 2 de febrer per al públic general i dues per als instituts. Totes, al refugi antiaeri de La Renaixença. Àngels Serentill, representant del l'entitat programadora El Galliner, ha apuntat que l'obra transmet "el patiments, els sentiments i les sensacions de por i terror" als refugis, però també "l'optimisme, el treball i les ganes de viure de les dones a la rereguarda".

També, en el programa commemoratiu, es projectaran els documentals 'Viure en una dictadura', 'Entre el soroll i el silenci' i 'La canalla(da) de Sant Felip Neri'. A més, s'ha programat una sessió del club de lectura dedicada als bombardejos i s'instal·laran plaques informatives i de senyalització en els refugis antiaeris de La Renaixença i de la Plaça Europa.