Segueix-nos a les xarxes socials:

Monika Zgustova guanya el 14è premi Amat-Piniella

L'escriptora, d'origen txec, ha rebut el guardó per l'obra 'La nit de Vàlia', editat per Proa

Monika Zgustova, amb l'obra 'La nit de Vàlia' (Proa, 2013), s'endú el premi Joaquim Amat-Piniella, que aquest any celebra la 14a edició i que per vuitè consecutiu es concedeix a una obra ja publicada. El lliurament s´ha celebrat aquest dimecres, a l´Auditori de la Plana de l´Om, de Manresa, en una cerimònia en la qual l´actriu Mercè Sampietro i el músic Eduard Iniesta han ofert l´espectacle Vinyoli, el poeta de les paraules clares.

El premi l´organitzen Òmnium Cultural del Bages i l´Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de la Biblioteca del Casino, el Gremi de Llibreters, l´Associació Misteriosa Llum i l´Associació Memòria i Història de Manresa.

L´escriptora i traductora, d´origen txec, s´ha endut el guardó que consisteix en una escultura obra del reconegut escultor manresà Ramon Oms. El jurat ha triat aquesta obra entre les quatre finalistes d´enguany on, a més de la guanyadora, hi havia 'El pou dels maquis', de Margarida Aritzeta; 'Les guerres del pare', de Pere Rovira; i 'El banquer', de Núria Cadenes.

Monika Zgustova (Praga, 1957), fa més de trenta anys que està establerta a Catalunya. Ha traduït un nombre important d´obres del txec i del rus al català i al castellà, autors com Bohumil Hrabal, Milan Kundera o Dostoievski. És autora d'obres com 'La dona dels cent somriures', 'Menta fresca amb llimona', 'La dona silenciosa', 'Jardí d´hivern' i 'Contes de la lluna absent' (Premi Mercè Rodoreda).

Quan a l'obra, 'La nit de Vàlia', és una novel·la que parteix d´un testimoni real. Zgustova es va interessar per les dones russes que havien estat al gulag, els camps de concentració stalinistes, i recrea la història autèntica de Valentina Grigòrievna, una dona que va ser empresonada en un d´aquests camps, a Sibèria, durant uns anys, i la vida dura de després, amb la seva filla, a la qual recupera en sortir.

Prem per veure més contingut per a tu