Maria d'Àvila, coneguda com la gran dama de la dansa clàssica a Espanya, ha mort avui als 94 anys d'edat a Saragossa, ciutat on vivia des de feia més de seixanta anys i on va fundar l'escola en la que s'han format alguns dels ballarins espanyols més reconeguts a nivell mundial.

Va néixer a Barcelona al 1920 i sempre ha tingut vincles amb la seva ciutat natal, i sobretot amb el Teatre del Liceu, qui l'hi va concedir la Medalla d'Or, la seva filla ha remarcat que "sempre ha estimat molt"la ciutat i el teatre, en el que va ser la primera ballarina amb 19 anys.

Actualment es trobava molt fràgil de salut i ha mort a les 12.30 al domicili que té la família al centre de la capital aragonesa, acompanyada de la seva filla, Lola, i de les seves nétes.

"La Dança a Espanya, sobretot la clàssica, té el nom de Maria d'Àvila", ha declarat la seva filla per destacar la gran herència que ha deixat l'artista, "mestra de mestres", per on les seves classes passaren Víctor Ullate, Ana Maria de Gorriz, Cristina Miñana, Arantxa Argüeles, Ana Laguna, Trinidad Sevillano, Muriel Romeo o Antonio Castilla.

La seva filla, que dirigeix l'acadèmia familiar a Saragossa, ha recordat que feia molts anys que havia deixat de ballar abans de fundar la seva famosa i reconeguda escola de dansa clàssica, la qual va ser la seva dedicació durant molts anys, fins i tot encara quan ja no donava classes, "sempre ha estat en contacte, guiant-nos", ha afegit la Lola d'Àvila, qui no ha dubtat en afirmar que la trajectòria artística de la seva mare "ha sigut reconeguda. S'ha sentit reconeguda".

L'alcalde de Saragossa, Juan Alberto Belloch, ha expressat el seu condol a la família de Maria d'Àvila, "ha convertit la nostra ciutat en un referent internacional com escola i cantera de grans ballarins", ha dit.

Dolores Serrat, la consellera de Cultura del Govern d'Aragó, ha expressat una tristesa "immensa" per la mort d'una de les "mestres" de la dança, a la que tenien previst dedicar, en les pròximes dades, un acte d'homenatge i reconeixement, però "no podrem donar-l'hi aquesta abraçada", ha lamentat.

Pel director del Ballet Nacional d'Espanya (BNE), Antonio Najarro, l'artista era "un referent" per la dansa espanyola, "sinònim de qualitat i serietat" i anomenar-la "era dir dansa amb majúscules".

Aída Gómez, ballarina i coreògrafa que va conèixer i treballar amb Maria d'Àvila a l'inici de la seva carrera al Ballet Nacional d'Espanya (BNE) considera que l'artista "tenia un olfacte especial per descobrir talents". Trista per la pèrdua, Gómez ha considerat que amb ella, el BNE ha tingut "una etapa molt brillant, molt interessant. Encara viu d'aquesta gestió".

L'enterrament es celebrarà el pròxim dissabte a les 12, en la més estricta intimitat, i el dilluns 3 de març, s'oficiarà a les 7 de la tarda el funeral a la basílica de Santa Engràcia de Saragossa.