S

egur que l'Isidre ha pujat a l'Everest i, a més a més, ho ha fet d'esquena? Realment respira per les ungles dels peus? Els alumnes de les classes d'anglès no s'han acabat de creure mai les històries fantàstiques que els ha explicat el manresà Isidre Junyent, que es va incorporar a l'escola d'idiomes impulsada per la seva dona, Montserrat Castells, després d'una carrera com a directiu d'oficines bancàries a la capital bagenca. Però aquestes "bestieses", sorgides de forma espontània per passar l'estona i alhora suplir "la mancança de coneixements històrics dels alumnes", "potser tampoc ho són tant, perquè no tot és fantasia i hi ha molta veritat".

L'home que respirava per les ungles dels peus (Nova Casa Editorial) va ser un dels llibres més venuts per Sant Jordi a Manresa, i l'acte de presentació va omplir la llibreria Parcir. Malgrat que ja es va fer un fart de signar per la diada, ahir, Junyent va tornar a tenir un munt de peticions, tant d'alumnes com d'amics de la seva generació. I, a l'hora d'explicar com ha sorgit el llibre i què hi explica, es va descobrir com un molt bon narrador capaç d'encantar auditoris tant de joves com d'adults. Per cert, els grans són els que més van riure amb les seves ocurrències que, narrades en primera persona, tenen lloc al voltant del món.

La decisió de recopilar les narracions, trufades de continguts culturals ?els déus de l'Olimp, exploradors com Amundsen...?, té l'origen en les seves nétes, Naia i Arana. "Perquè així també les puguin passar a altres. Tot i que jo les explico, i no s'ho creuen!".