L'Arbre del pensament. Aquest és el títol del quadre de l'artista Anna Cayuela, guanyadora del primer premi de la 86a edició del concurs-exposició d'Artistes Manresans. L'esdeveniment, intrínsecament lligat a la festa major, va fer públic ahir al vespre el seu veredicte a l'Espai 7 de la biblioteca del Casino, on fins l'11 de setembre hi haurà exposades les obres dels 46 participants d'enguany. L'encarregada de llegir la decisió del jurat va ser la presidenta del Cercle Artístic de Manresa, Alba Comas.

El guardó està lligat a una recompensa de 1000 euros i, de fet, és el primer any que recupera la dotació econòmica després de perdre-la el 2010. En l'acte de lliurament dels premis també es van atorgar dos accèssits a les artistes Sofia Gómez, per a l'obra No és un quadre, i Neus Casasayas, amb la pintura titulada La nit.

L'obra guanyadora barreja elements abstractes i figuratius: conté els ulls de l'autora i unes branques que, segons Cayuela mateix, simbolitzen l'esquema mental de la seva obra. "No sé si és un autoretrat. He treballat molt de temps en el tema dels arbres, i aquest quadre n'és la culminació; ara començo amb les arrels, i a la pintura ja s'hi veu un arbre invertit que les representa", explicava ahir l'artista, que assegurava que no s'esperava guanyar. "M'ha vingut molt de nou", deia.

Premiada ja amb d'altres guardons fora d'aquí, aquest era el primer cop que la manresana es presentava al concurs de la festa major. "Tots els premis fan il·lusió, però un premi a la meva ciutat me'n fa encara més". Cayuela va estudiar Belles Arts i es considera "més escultora que pintora". Té un taller a Sant Vicenç, és formadora i vol fugir de les etiquetes. "No em classifico. A mi m'agrada experimentar amb les formes i amb la matèria".