De l’aigua del Guadiana al poble d’Odeceixe. L’Algarve, regió del sud-oest de la Península Ibèrica, a Portugal, acull singulars pobles i cales, i magnífiques platges. El seu nom significa «terra per on es pon el sol», i no podia estar més encertat.

Aquí regnen les platges que barregen roques i sorra fina amb penya-segats que ballen amb l’oceà i s’hi endinsen, així com diferents espais de gran valor ecològic. A més de tenir bones connexions aèries -no oblidem la seva condició turística-, el més habitual és arribar a aquestes ter-res per Andalusia, pel municipi d’Ayamonte, a la província de Huelva.

Un pont marca la frontera. En aquesta via que sobrevola l’aigua del Guadiana hi ha el límit entre Espanya i Portugal, i un cop el territori de Huelva queda enrere, al davant es presenten al voltant de 185 quilòmetres de carretera, poc més de dues hores en cotxe, des de la reserva natural de les maresmes de Castro Marim i Vila Real de Santo Antonio fins al cap de San Vicente, el punt més occidental de la regió. Hi trobarem espais de turisme galopant però també paratges encara recòndits que s’han mantingut allunyats de la massificació.

Un exemple de les seves platges és la famosa Praia Verde, que està envoltada per una pineda que descendeix en suaus pujols fins a arribar a la sorra. Fer un passeig sobre les seves escumoses ribes o simplement tombar-se en una de les tropicals hamaques amb para-sols de canyís, i sentir la brisa marina acompa-nyada del so de les onades, és una experiència realment plaent.

De Carneiros a Benagil

Tot i això, si hi ha unes platges que destaquen sobre les altres, aquestes són els que banyen les ciutats de Lago i Portimao, cisellades amb paciència pel mar; la de Carneiros, amb la seva gran roca dins de l’aigua; o Pintadinho, amb el seu sortint rocós sobre el qual es localitza un far. L’annexa de Molhe o la de Carvalho són algunes de les platges amb més encant de la zona, però sobretot la de Benagil -a la imatge-, una àmplia cova a la qual només es pot accedir per mar (nedant o en vaixell) i que té una platja de sor-ra a l’interior.

Però gaudir d’una jornada de platja cansa. I per refer-se’n no hi ha res millor que gaudir del menjar típic de l’indret. El mar ofereix peixos i mariscos fresquíssims, i si s’hi afegeixen unes verdures i unes fruites amb un sabor sublimat pel sol, no farà falta res més per posar la cirereta del pastís a unes merescudes vacances.