Ara fa un any, la Fira Mediterrània de Manresa la inaugurava el conseller de Cultura Lluís Puig. I aquest dijous, simbòlicament, també. Des de Brussel·les i a través d'un enregistrament, Puig ha estat present en l'obertura d'un certamen que no ha estalviat metxa política en tots els parlaments reivindicant la tornada dels exiliats i l'alliberament dels empresonats. Reclamant no normalitzar una situació «injusta» i posicionant la cultura popular com a base de la cohesió social. Discursos que hauria signat el mateix Puig. Perquè avui, tot i la seva absència, ha estat el gran protagonista de l'obertura de la fira. Qui va rebre els aplaudiments més llargs i a qui es van adreçar tots els parlaments.

No ha faltat a cap edició, Lluís Puig. I tampoc ho farà a la 21a edició, en què, paradoxalment, hi serà més present que mai. Perquè, a banda de les paraules que ha adreçat a l'auditori que omplia la Llotja, la veu de la falca que dona la benvinguda al públic a cada espectacle serà la seva. I s'escoltarà, com va explicar David Ibáñez, director artístic del mercat manresà, «162 vegades, a totes i cadascuna de les sessions de la fira».

La inauguració oficial de la Mediterrània va començar amb el lliurament del Premi Delfí Colomé de dansa, que, dotat amb 10.000 euros, va recollir el projecte Àer, de la ballarina, creadora i pedagoga Laia Santanach; i una menció a un projecte ja estrenat, Sa mateixa, de Lali Ayguadé i Joana Gomila, que avui a la nit es veurà a la fira. Abans, autoritats i organitzadors van fer la tradicional passejada pels estands d'un certamen que rebrà més d'un miler de professionals d'arreu del món i que acabarà celebrant més d'un centenar d'activitats a la Llotja, un 30 % més que el 2017.