Un conjunt musical integrat per immigrants i refugiats procedents de països de la mediterrània serà dissabte a Guardiola de Berguedà. Es tracta de l´orquestra Orpheus XXI, la formació nascuda del projecte social Música per la vida i la dignitat impulsat pel reconegut músic Jordi Savall que busca la integració de músics professionals en el que s´ha convertit el seu país d´acollida. El grup actuarà al monestir de Sant Llorenç aquest 27 d´octubre a les 19 hores.

Els responsables de Civitas Cultura, l´entitat que gestiona l´activitat al monestir de Sant Llorenç, van apostar per programar aquest concert «des del primer instant». Així ho explicava ahir Toni Puig, president del col·lectiu, que ressaltava «la importància d´un projecte social com aquest en el moment que està vivint Europa amb el tema dels refugiats». Un concert que «vol ser una crida al diàleg i a la convivència», va assegurar Puig.

La formació arriba a Guardiola de Berguedà -després d´haver actuat per escenaris d´arreu amb la gira que han realitzat a nivell internacional- per oferir un viatge musical per diversos països de la mediterrània. Nou músics pujaran a l´escenari amb instruments tradicionals dels seus països de procedència (com el llaüt, el qanun o el denden) per interpretar peces d´Armènia, Síria, el Marroc, Israel o el Kurdistan. A banda dels instrumentistes, el repertori també inclourà vocalistes especialitzats en música àrab i oriental.

Tot i que pràcticament s´han exhaurit les 130 entrades que hi havia a la venda, els organitzadors han apostat per oferir una quarantena de localitats sense visió. «Els que no es vulguin perdre el concert poden venir igualment a escoltar la música. No volem que ningú es quedi sense viure aquesta experiència única i especial». Les entrades tenen un preu de 15 euros al web www.berguedareserves.cat i les que no tindran visibilitat 5 euros, a la mateixa pàgina web.