La relació entre Maria Girona (1923-2015) i Albert Ràfols Casamada (1923-2009) és una de les més fructíferes de l´art català del segle XX. El Museu de Montserrat inaugurarà dissabte vinent, dia 10 de novembre, una exposició que, amb el títol L´equilibri possible, presentarà aspectes fins ara inèdits d´aquesta parella que va convertir la localitat anoienca de Capellades en la seva segona casa.

L´exposició es podrà veure fins al 5 de maig a la Sala Daura i està comissariada per Bernat Puigdollers. L´equilibri possible explora les iniciatives artístiques que van dur a terme Girona i Ràfols Casamada, i d´altres artistes, en una època tant dura com els anys 40, en plena postguerra franquista. Entre els projectes en que van prendre part, hi ha la fundació del grup Els Vuit, els Salons d´Octubre, la fundació de l´Escola Eina, ... La proposta del museu abacial explora els vincles entre les obres d´ambdós artistes i, alhora, s´erigeix com una reivindicació de la figura de Maria Girona, que sovint ha quedat a l´ombra de Ràfols Casamada.

D´altra banda, el Museu de Montserrat també prepara la mostra Salvador Juanpere. Imatge i semblança, que estarà comissariada per Teresa Blanch i es podrà gaudir a partir del 30 de novembre a l´Espai d´art Pere Pruna. Nascut el 1953 a Reus, Juanpere ha destacat al llarg de la seva trajectòria com un escultor de gran virtuosisme tècnic.