Tres obres de microteatre, de 15, 25 i 17 minuts de durada, que ha escrit, ha dirigit i interpreta Xènia Sellarés (Navarcles, 1995), és l'oferta de la matinal de diumenge a La Creueta Centre Cultural. «Qui no vulgui empatxar-se de mi, que no ens vingui a veure!», diu sorneguerament Sellarés, que no pot amagar la il·lusió que li fa que es puguin veure aplegats els seus muntatges, tots tres ja estrenats en un format que barrejava cultura i gastronomia al restaurant local Cal Patoi.

La matinal tindrà lloc a la sala petita de La Creueta, equipament que acull el teatre-auditori Agustí Soler i Mas, perquè «és un espai més proper, perquè volem el públic a prop de l'escenari. Aquest és l'encant del microteatre», apunta Sellarés. Hi ha espectacles que es representaran, com El punt sobre la i o El llibre, que, individualment, ja s'han vist en escenaris de Sallent, Manresa i Barcelona. Mentre que Papa, l'he cagat! és de més nova creació. Sellarés actua en tots tres, però té companys de repartiment. A El punt sobre la i comparteix l'escenari amb la seva cosina, la sallentina Berta Portabella. «És mestra, però ha fet molts tallers de teatre i té interès en el teatre des de petita», explica. El seu pare a Papa, l'he cagat! és el veterà actor navarclí Sebastià Puig, que ha interpretat més d'una seixantena d'obres de teatre amateur i durant molts anys va ser el president del Grup de Teatre de Navarcles, al qual continua vinculat. A El llibre sí que Sellarés es queda sola per fer el monòleg.

Xènia Sellarés s'ha format com a actriu a l'Estudi Nancy Tuñón-Jordi Oliver i a l'Escola Superior d'Art Dramàtic Eòlia. De fet, la navarclina ha participat en nombrosos muntatges teatrals navarclins des que era petita: a la fira Monacàlia, als Pastorets, a les Febrades, als espectacles dels Botiguers... Té 23 anys i ja ha dirigit cinc muntatges dels Botiguers juntament amb Queralt Valls, i n'ha fet les coreografies, ja que també és ballarina i instructora de zumba. A més, treballa a l'empresa Lleure Dos Mil, on imparteix una extraescolar de teatre per a infants (ara estan preparant Footloose) i també tindrà continuïtat el taller per a majors de 18 anys.

L'anècdota de la lesió

Amb tot aquest bagatge, com va sorgir la idea d'escriure una obra de microteatre? Sellarés diu que va ser per «una anècdota»: era a classe de teatre i es va lesionar «molt fort». Es va trencar el lligament encreuat anterior i el menisc i va tenir una luxació de ròtula. Li han fet dues operacions i està pendent d'una tercera. «Vaig haver d'aturar les classes durant molt de temps i necessitava fer alguna cosa. He fet teatre tota la vida, però no havia escrit, i em vaig animar a fer-ho a les hores lliures de rehabilitació», apunta. I la rebuda que han tingut els seus textos teatrals assegura que és «molt gratificant».