Segueix-nos a les xarxes socials:

Una placa recordarà al refugi de la Renaixença les víctimes dels bombardejos franquistes

L'exposició que s'inaugurarà aquest divendres vol homenatjar els 35 morts

Una placa recordarà al refugi de la Renaixença les víctimes dels bombardejos franquistesarxiu/oscar bayona

Durant la Guerra Civil Espa-nyola, l'aviació franquista, ajudada per les de Hitler i de Mussolini, va executar bombardejos sistemàtics contra una població civil indefensa, que van provocar més de 5.000 morts a Catalunya. Manresa va ser bombardejada el 21 de desembre del 1938 i el 19 de gener del 1939. Les accions van provocar la mort d'un mínim de 35 persones. El 24 de gener les tropes franquistes van entrar a Manresa.

Amb motiu del 80è aniversari d'aquests fets, i continuant amb els actes commemoratius organitzats per l'Ajuntament de Manresa i l'Associació Memòria i Història de Manresa, el divendres 18 de gener a les 7 de la tarda s'inaugurarà l'exposició I la mort va caure del cel. 80 anys dels bombardeigs franquistes a Manresa.Una mostra que es podrà veure al refugi antiaeri de la Renaixença, plantejada com una experiència sensitiva dissenyada pel col·lectiu L'Arada i que dedica un record especial a les 35 víctimes mortals. Durant l'acte inaugural també es descobrirà una placa oferta per la Comissió de Drets Humans del Col·legi d'Advocats de Manresa i el Consell de l'Advocacia Catalana que serà un homenatge permanent a les víctimes dels bombardejos de l'aviació franquista sobre la població civil.

Els comissaris de l'exposició són Joaquim Aloy, Pep Castilla, Pep Corral, Conxita Parcerisas i Teresa Torra, membres de l'Associació Memòria i Història de Manresa. La documentació històrica ha anat a càrrec de Pere Gasol i Joaquim Aloy.

La commemoració dels 80 anys dels bombardeigs va començar el dissabte 22 i diumenge 23 de desembre amb l'espectacle multidisciplinari "Refugiar-se" i continuarà el divendres 25 de gener amb la taula rodona "Els bombardeigs franquistes durant la Guerra Civil", que tindrà lloc a l'Espai Plana de l'Om a 2/4 de 8 del vespre, amb la participació dels historiadors Joan Villarroya i Pere Gasol i l''advocada Anaïs Franquesa.

Prem per veure més contingut per a tu