Segueix-nos a les xarxes socials:

La vall del Loira es rendeix al geni Leonardo da Vinci

La regió s'omple en el 500 aniversari de l'artista italià amb més de mig miler d'esdeveniments

La vall del Loira es rendeix al geni Leonardo da VinciFLICKR/Erell Ceridwenn

Fa 500 anys va morir al castell de Clos Lucé, en plena vall del Loira, Leonardo da Vinci, un dels grans genis de la història mundial i, juntament amb Miquel Àngel i Rafael, la figura més representativa del Renaixement, un moviment nascut a la Toscana italiana que va arribar a França sota el guiatge de Carles VIII i Francesc I de França. Va ser precisament l'estreta relació entre Francesc I i Leonardo el que va moure'l a traslladar-se a França, on va passar els últims tres anys de la seva vida. Va morir a la seva habitació de Clos Lucé i va ser enterrat al claustre de la col·legiata de Saint-Florentin al castell reial d'Amboise, encara que la seva sepultura va ser traslladada temps després a la capella de Saint-Hubert, del mateix castell reial d'Amboise.

La coincidència d'aquests tres aniversaris: la mort de Leonardo el 2 de maig del 1519, l'inici de la construcció del castell de Chambord aquest mateix any i la commemoració del Renaixement, del francès Renaissance (un concepte que encara que va sorgir fa 500 anys no va ser conegut com a tal fins al segle XIX), ha mobilitzat a la regió de Centre-Vall del Loira una celebració sense precedents que cobreix tot tipus d'actes. En el programa: exposicions, nous espais, simposis científics internacionals, visites i rutes patrimonials, publicacions i suports audiovisuals, creació i difusió d'obres artístiques, accions de mediació, tallers, projectes tècnics i científics, propostes digitals...

Gràcies a l'excepcional col·laboració de tot el territori, es proposaran més de 500 esdeveniments a càrrec dels principals llocs patrimonials i dels agents dels sectors de la cultura, del patrimoni i del turisme, de les ciències, de l'economia i del medi ambient, per a un any de celebració, descobriment i efervescència.Una vall de reis

La vall del Loira, coneguda com a «Jardí de França» des de final de l'edat mitjana fins a principi del segle XVII, les seves ciutats i castells eren el lloc de residència principal dels reis de França. Per aquesta història política, cultural i patrimonial tan rica, la regió Centre-Vall del Loira és el bressol del Renaixement a França.

Les mostres d'aquesta genialitat i el prestigiós llegat del Renaixement, tant material com immaterial, així com els seus il·lustres personatges seran els grans temes d'aquest any de celebració i podran veure's en les exposicions i actes que Centre-Vall del Loira té previst presentar en els pròxims mesos, repartides en quatre grans temes Patrimoni & Història, Ciències & Innovació, Art & Cultura i Gastronomia & Bon Viure.

Una regió molt vital

Aquest moviment renaixentista intel·lectual i artístic nascut a la Itàlia del Quattrocento va arribar a França i més concretament a la regió Centre-Vall del Loira gràcies a Carles VIII i Francesc I. Per voluntat d'aquests sobirans, artesans, paisatgistes de jardins, arquitectes i artistes, tots ells italians, van transformar les ciutats, així com els camps de la vall del Loira mitjançant la construcció de castells, esglésies, edificis públics, cases pairals, habitatges i mansions.

Així va ser com el Renaixement, nova forma de viure i nou art de construcció, va fer que el territori de l'actual regió Centre-Vall del Loira experimentés un desenvolupament sense precedents i es cobrís de construccions que encara avui dia són motiu d'orgull per a tot França.

Prem per veure més contingut per a tu