Demà divendres s'inaugurarà a la sala d'exposicions del Centre Cultural el Casino de Manresa la instal·lació artística Enyorança. Catalunya avui, un projecte de l'artista danès Michael Kirkegaard que vol aplegar terra seca dels 948 municipis catalans. A hores d'ara, ja se n'ha recollit de 581 localitats d'arreu del país, i es confia superar els sis centenars abans de l'apertura de la mostra, que estarà oberta al públic fins al 23 de juny

El projecte de Kirkegaard consisteix en elaborar una biblioteca arxiu amb la terra de Catalunya. Nascut a Copenhaguen, l'artista ja fa una dècada que visita el país i té clar que és important mantenir la identitat dels llocs. A més, l'autor del projecte és conscient del moment sociopolític que viu Catalunya i, per aquest motiu, va plantejar una acció que va començar amb l'enviament de 947 pots a tots els municipis del país.

En una carta enviada el mes de febrer passat, es demanava als alcaldes dels 947 pobles i ciutats del país que retornessin el pot ple de terra seca de les seves poblacions. Un símbol d'identitat en el qual, de moment, hi han participat 581 poblacions catalanes.

Kierkegaard col·locarà tots els flascons en unes prestatgeries que formaran una instal·lació en forma de barraca de vinya. En cada pot hi ha sorra amb colors i textures diferents les unes de les altres, segons les característiques geològiques de la zona.

El resultat serà una exposició oberta al públic que es podrà veure fins al dia de la revetlla de Sant Joan de forma gratuïta. Els horaris de visita seran de 18 a 21 h, cada dia excepte els dilluns no festius.

L'artista danès Michael Kirkegaard va començar la seva carrera como a escultor, tot i que amb el pas dels anys ha consolidat una sòlida trajectòria en el camp de la instal·lació. Al seu país, ha exposat al Museu d'Art Contemporani del Palau Real de Roskilde, al Museu de Fotografia d'Odense, al Museu d'Art Fotogràfic Brandts, al Museu Johannes Larsen de Kerteminde i al Museu del Cine Danès de Copenhaguen. També ha participat en projectes expositius al Museu d'Art Contemporani Kiasma, (Finlàndia), a la fira de fotografia Paris Photo (França), a la Xina Art de Barcelona i a la Grey-Espai de creació contemporània de Tarragona, entre d'altres.