I amb aquesta ja serà l'onzena. El festival Berguedà Folk, que se celebrarà del 13 al 15 de setembre a Cal Pons, ja té més de 350 inscrits que participaran en l'àmplia oferta de balls, tallers i concerts que al llarg de tres dies faran de la colònia un campus internacional de la cultura popular i tradicional.

Ferran Vilà, responsable del certamen des dels seus inicis, explicava ahir que han volgut potenciar la programació infantil, continuant amb la línia engegada l'any passat d'incorporar més propostes en horari diürn adreçades al públic familiar. Així, un dels noms destacats serà l'animador Jaume Barri, que presentarà el seu espectacle, gratuït, el diumenge al matí, a la vela petita. O la percussió africana amb Can Cartró, amb entrada lliure, dissabte a la tarda, també a la vela petita.

Com explica Vilà, el festival acull grups catalans, flamencs o francesos, com Clau de Lluna, Accordzéam o Ciac Boum, i enguany tindrà un nom destacat en el concert-vermut previ a la paella de germanor: Guillem Roma, que ha estrenat el 2019 La constant i la variable, un treball en què l'artista transforma el seu propi repertori. L'optimisme de Roma s'escamparà diumenge a la vela gran.

Si d'alguna cosa pot presumir el Berguedà Folk és de tenir un públic molt fidel: «el 85 % repeteix des de fa anys». Per procedència, la meitat «són assistents del país i l'altra, de fora». Però el que troben a faltar els organitzadors és la participació de la comarca, tot i els preus populars dels abonaments especials. Els voluntaris, però, remarca Vilà, «sempre són de Puig-reig perquè volem implicar la gent del poble en el festival». El certamen, que té un pressupost de 52.000 euros, rep una quarta part de finançament públic de les diferents administracions.