Segueix-nos a les xarxes socials:

Pegasus diu adeu amb energia

La banda de Santi Arisa, exponent internacional del jazz fusió, porta al Kursaal la gira de comiat

Pegasus diu adeu amb energiaMarta Pich

Santi Arisa (Manresa, 1947) està trist per l'adeu de Pegasus, la banda de jazz fusió que amb les seves composicions instrumentals va aconseguir enfilar-se a la llista de Los 40 Principals als anys 80. Però alhora està satisfet de poder cloure els 40 anys de trajectòria del grup havent mantingut els quatre integrants originals: Rafa Escoté (baix), Josep Mas Kitflus (piano), Max Sunyer (guitarra) i el bagenc a la bateria. «Vam començar junts i hem decidit deixar-ho junts. Això ho poden dir pocs grups. I marxem tocant a l'escenari, que és el que ens agrada», apunta.

La gira de comiat, que ja ha passat per Girona, Tarragona, Palma de Mallorca i Parets del Vallès, arriba diumenge (18 h) a la Sala Gran del teatre Kursaal de Manresa. A Pegasus, que en la seva darrera etapa ha rebut la injecció d'energia del percussionista Dan Arisa, encara li queda un concert a la sala Luz de Gas de Barcelona, el 6 de febrer, i estan oberts a fer nous concerts durant aquest any. El seu objectiu són les festes de la Mercè: planegen una actuació a la plaça de la Catedral de la capital catalana.

Pegasus es va formar amb músics que ja tenien experiència en altres reconegudes formacions (Iceberg, els manresans Fusioon...) i que es van fer amics mentre treballaven als estudis de gravació com a músics de sessió i compartint bolos. Es van atrevir a fer música instrumental «quan la música sense cantar ja s'anava desfent, i és bastant insòlit que hàgim aguantat així durant tant de temps». Pegasus també van ser pioners, juntament amb La Polla Records, a autoproduir-se el primer disc, Nuevos encuentros, amb el segell Pegasus Records.

Arisa remarca que la seva proposta va tenir molt bona acollida a l'Estat espanyol (van arribar a vendre entre 15.000 i 20.000 discos i els seguidors els anaven a rebre a l'aeroport) i que els va ajudar el fet que les seves melodies diàfanes i experimentals «encaixaven per fer sintonies a la ràdio, on se sentien cada dia. Quan tocàvem en directe, el públic ens seguia en la melodia que coneixia, però ja no podia fer-ho en les improvisacions». També destaca que «la gent jove que estudiava música moderna es va fer seguidora de Pegasus, perquè veien que fèiem el que estaven estudiant, i nosaltres ho fèiem perquè era el que ens sortia».

Havent esdevingut un grup referent a l'Estat, van impulsar la seva expansió internacional al festival de jazz de Montreux (Suïssa) el 1984, on el ministeri de Cultura va muntar la nit espanyola amb Paco de Lucía i Tete Montoliu. Allà van brillar propostes innovadores com la inclusió de la txalaparta i d'una estructura amb paelles, i van gravar un disc en directe. L'actuació els va servir de trampolí per actuar al Carnegie Hall de Nova York, i fins i tot el New York Times va fer referència dels especials elements de percussió. També van obtenir molt reconeixement per la banda sonora que van crear per a la pel·lícula Berlín, simfonia d'una gran ciutat, de Walter Ruttmann (1927), enregistrada el 1986; i que els va portar a actuar al Festival de Cinema de Miami. Va ser l'espectacle amb el qual Pegasus va inaugurar la programació de Musibloc a Manresa el 28 de febrer del 1988.

Després d'alentir els seus compromisos els anys 90, Pegasus va reaparèixer el 2007, i va gestar una nova gira «en la qual els nostres seguidors venien amb els seus fills». En aquesta nova etapa es va sumar al grup Dani Arisa, fill de Santi Arisa: «La seva entrada va ser una injecció d'energia». Dan Arisa (Manresa, 1982) va néixer gairebé amb la banda (es va adormir dins del bombo de la bateria durant un assaig) i n'ha estat fan «tota la vida», i per això la incorporació «em va fer molta il·lusió i alhora molt respecte. Va ser un repte». En els concerts de comiat interpreten els temes més emblemàtics del grup. I continuen tenint molta corda: Santi Arisa complirà 73 anys el proper 7 de març, dia al qual arribarà en ple concert a la sala Sputnik de Solsona amb Lakatans, grup anterior a Pegasus amb el qual va innovar amb la sardanova, i del qual també formen part Kitflus, Escoté i Dan Arisa.

Prem per veure més contingut per a tu