L'escriptor extremeny Javier Cercas està convençut que la covid-19 no provocarà canvis en la societat, perquè "seguirem sent els mateixos poca-soltes" quan passi la pandèmia.

En una roda de premsa a la Setmana Negra de Gijón, on ha presentat la seva novel·la "Terra Alta", guanyadora del premi Planeta 2019, Cercas ha dit que no creu en els discursos optimistes que pronostiquen un futur millor després del coronavirus.

L'autor ha considerat que els temps actuals són "d'incertesa, perquè ningú sap res, ni tan sols els científics" i aquest estat és "perillós" perquè pot ser aprofitat "pels tirans".

"Tot això que serem millors és un disbarat, a l'endemà que s'acabi la pandèmia estarem fent les mateixes barbaritats", ha afirmat.

Amb respecte a la seva última publicació, Cercas ha admès haver-se "enamorat" del personatge principal de "Terra Alta", el jove policia Melchor Marín, que investiga el crim dels propietaris d'una empresa gràfica.

"Melchor Marín és un tipus furiós, violent i amb un fosc passat, és l'antítesi del que sóc jo i no té res a veure amb mi", ha dit el seu creador.

Cercas ha explicat que en la novel·la hi ha molts gestos de complicitat a la literatura que "transcendeix", com el fet que la filla de Marín es digui Cosette, igual que la filla de Jean Valjean, el protagonista d'"Els miserables" de Víctor Hugo.

En aquesta novel·la desenvolupa una trama policial al voltant de la investigació del crim dels propietaris d'una gran empresa gràfica, els cadàvers dels quals són trobats a la comarca de la Terra Alta, amb signes d'haver estat torturats.

L'escriptor ha considerat que, tot i que respon a les característiques pròpies del gènere negre, aquesta novel·la és "una reflexió sobre la justícia i la legitimitat de la venjança".

És, a més, un relat de l'epopeia d'un home que busca el seu lloc en el món, ha afegit un autor que defensa que la funció de la literatura és transcendir al seu propi temps i ser rellevant, com han estat grans obres com El Quixot de Cervantes.