El Guggenheim de Bilbao acull fins al 23 de maig una gran retrospectiva de Vasily Kandinsky (1866-1944). El catàleg reprodueix les obres exposades i explora la carrera d'aquest pioner de l'abstracció amb els textos de Tracey Bashkoff i Karole P B. Vail.

Parlar de Kandinsky és parlar d'un dels artistes més importants del segle XX, un pintor i un teòric que va patir les grans convulsions de l'època, com la Primera Guerra Mundial i l'ascens del nazisme. Tal com s'explica a l'exposició, «el seu propòsit d'alliberar la pintura dels seus vincles amb el món natural el va portar a descobrir una temàtica nova basada únicament en la ´necessitat interior' de l'artista, un fet que l'acompanyaria tota la seva vida».

La mostra convida l'espectador a recórrer el periple vital i creatiu del pintor moscovita des dels inicis a Munic, on va explorar l'expressivitat del color i la composició. De retorn a Rússia, va conèixer la utopia avantguardista, i més endavant va ser professor a la Bauhaus, l'escola d'art i disseny amb la qual compartia la creença que l'art pot transformar l'ésser humà i la societat. El nazisme el va foragitar, i el rus es va instal·lar a París, on va contactar amb el surrealisme i les ciències naturals.