22 de gener de 2021
22.01.2021
Regió7

De tot l'imaginat, el més cert són els lectors

22.01.2021 | 19:31
De tot l'imaginat, el més cert són els lectors

La primera vegada que vaig navegar per internet va ser el 1994. La Pompeu Fabra havia organitzat un seminari sobre el nou prodigi i m'hi vaig apuntar per veure amb els meus propis ulls allò que tant ens havien anunciat a la facultat durant els vuitanta i sobre el qual tant parlaven els experts. Efectivament, premies una cosa que s'acabava de crear que es deia Netscape i, voilà!, tenies el món a l'abast amb un clic. En aquell moment, a tot l'estat només hi havia vint mil ordinadors connectats a la xarxa, però es veia a simple vista que les conseqüències de la popularització d'aquella nova tecnologia serien incalculables. Precisament perquè serien incalculables, el primer que vam fer tots va ser posar-nos a calcular: ens vam llançar a una cursa de pronòstics, previsions i auguris en la qual participàvem des del màxim guru del MIT fins al més modest periodista de Regió7. Tots ens vam apuntar a veure visions i tots hem pogut comprovar fins a quin punt ens hem arribat a equivocar. De tot el que hem predit, n'hem encertat aproximadament la meitat, que és el que hauria encertat un ximpanzé tirant una moneda a l'aire.

La indústria del periodisme imprès va tenir des del primer moment un gran dilema. Publicar els continguts de franc a la xarxa? No semblava una bona idea, però ho van fer els grans i hi van arrossegar els petits. Renunciar a la projecció digital? Fer pagar des del primer dia? Això posava una autopista als pirates de notícies (començant per Google) i a les petites webs informatives que apareixien a l'ombra dels mitjans grans. El dilema, senzillament, no tenia solució.

L'únic segur era que calia portar els diaris tradicionals cap a una gran transformació que ens obligava a obrir camins per terrenys desconeguts. Ha estat un procés complicat i, sovint, desconcertant, però avui Regió7 ja és tant un diari digital com un diari de paper, i té vuitanta mil lectors diaris sumant els dos suports. Més que mai. Molt més del que podíem somniar fa 25 anys.

El procés de canvi no s'ha acabat, i segurament no s'acabarà mai. Però arribats a aquest punt, la pregunta ja no és què serem capaços de fer nosaltres en aquest nou món, si no, si en aquest món d'immediatesa i banalitat hi haurà un nombre prou ampli de ciutadans interessats a llegir informació per saber i per entendre. Cal confiar que sí. Si no és així, tots plegats podem témer el pitjor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.