«He tenido siempre un deseo de amor tan vivo, que por eso he sido poeta». Aquesta frase, rescatada d'una de les cartes d'amor que Pedro Salinas va escriure a Margarita Bonmatí, amb qui després es va casar, reflecteix l'esperit amb què Alba Editorial publica la singular antologia Los cien mejores poemas de amor en español.

De «la alegría de vivir / sintiéndose vivido» que expressa Salinas en un dels poemes escollits, al «mutuo jardín que inventan / dos corazones al par» que Antonio Machado dedica a la seva estimada Guiomar, passant pel «cuando dejé de amar / me puse a morir» de Gloria Fuertes o «el perfume / de la oscura magnolia de tu vientre» pel qual sospira Federico García Lorca, la recopilació endinsa el lector en una humana i romàntica exaltació de l'enamorament.

La poètica de l'idil·li, l'ímpetu de l'ardor i el desig, el fel del desengany, l'encant de l'amor platònic, el neguit per l'amor absent. No existeix en la història de la poesia universal un tema que hagi donat origen a tanta rima com el de la passió d'estimar.

Los cien mejores poemas de amor en espanyol reuneixen un sol volum les mostres que més excel·leixen de la poesia sobre la temàtica escrita en Espanya i en castellà, des de la Generació del 98, a final del segle XIX, fins a la Generació del 50, a mitjan segle XX.

Els autors de la selecció, Ana Gorría i José Manuel Ruiz Martínez, acudeixen a alguns dels noms més cèlebres de les lletres castellanes (Unamuno, Valle-Inclán, Rubén Darío, Salinas, Aleixandre, Cernuda, García-Lorca, Hernández, Machado) i a altres molt menys coneguts i d'extraordinari talent. No falten en aquest llibre d'Alba poemes escrits per poetes com Josefina de la Torre, Cristina de Arteaga, Maria Beneyto o Pino Betancor, entre d'altres.

Una obra cuidada, que enamora el lector i que representa un homenatge en vers al més humà dels sentiments. Lope de Vega deia que «la raíz de todas las pasiones es el amor. De él nace la tristeza, el gozo, la alegría y la desesperación».