La parròquia de Cardona celebrarà demà la inauguració del seu orgue de tubs després d’un procés de restauració de gairebé tres anys i d’una campanya d’apadrinaments i mecenatge privats que ha estat un èxit. L’església parroquial de Sant Miquel acollirà l’acte oficial d’inauguració del renovat instrument, que tindrà diferents intervencions. Primer (17.30 h), Caius Mujal, responsable de la restauració, farà una breu exposició de l’abast de la rehabilitació de l’instrument. Seguidament, el rector de la parròquia, mossèn Carles Pubill, presentarà la placa amb el nom dels padrins que han contribuït a finançar la restauració. I, a continuació, Joan Casals Clotet, que té arrels a l’alt Berguedà i és organista emèrit de la catedral de Terrassa i de l’Escolania de Montserrat, oferirà un selecte recital per fer lluir tots els registres de l’orgue. L’acte, al qual han estat convidats el centenar de padrins i col·laboradors, serà d’entrada lliure i obert a tothom.

Cardona s’avança així a la iniciativa d’altres ciutats veïnes com Solsona i Manresa, que, després de la vila ducal, han emprès també la restauració dels seus orgues històrics. Un fet que contribuirà a la revitalització del rei dels instruments a la Catalunya Central.

La tardor del 2018, la parròquia de Cardona va constituir una comissió integrada per persones del teixit associatiu i empresarial local per promoure la restauració de l’orgue de tubs de l’església de Sant Miquel, molt deteriorat pel pas del temps. Data del 1948 i va ser adquirit el 1965 (en l’esclat de la guerra civil es va destruir l’orgue barroc) a la família Jorba de Manresa, que el tenia en una capella privada a Santpedor.

Després de fer diferents consultes tècniques, es va encarregar al taller del cardoní Caius Mujal la reparació de l’instrument. En un primer moment es va treballar en la instal·lació dels nous contactes elèctrics de la consola, així com en la desinsectació, consolidació d’elements i neteja superficial del mobiliari. Posteriorment es va traslladar la consola a la nau lateral del temple i es va restablir el cablejat elèctric. Finalment, s’ha procedit a la desinsectació i restauració de les esquerdes i forats dels tubs de fusta, la renovació de les membranes dels tubs, així com a la reparació i soldadures dels tubs metàl·lics.