Amb «Ment en blanc, roig encès» una història «espontània» i que imagina les visions que hauria pogut tenir Sant Ignasi mentre va viure a la capital del Bages, Àngels Fusté (Manresa, 1967), s’ha proclamat vencedora d’una desena edició del Concurs de relats breus de Regió7 que enguany ha rebut 49 obres. El segon premi és per a Súper Ignasi, de Meritxell Genescà i el tercer, per a L’ombra del que un dia vaig ser, de Laia Arnau.

Convocat per aquest diari, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, el ja consolidat certamen literari ha tingut aquest 2022 com a jurat la periodista i escriptora Gemma Camps; els també escriptors Llorenç Capdevila i Jordi Estrada; l’experta en llibres i tiktoker Maryam Assakat; i la directora del Consorci per a la Normalització Lingüística Montserrat, Núria Brugarolas

Del relat d’Àngels Fusté, el jurat en destaca que «fa una simbiosi entre la contemplació ignasiana i la llegenda de Sant Jordi amb una càrrega lírica i un component simbòlic que converteixen el relat en una peça de qualitat literària».

La manresana, responsable de Comunicació i Màrqueting de la Fundació Universitària del Bages (FUB), explica que, per feina, sol escriure molt, però no literatura, un terreny que feia temps que no trepitjava. El concurs literari de Regió7 ha estat «l’oportunitat de tornar a escriure per plaer», celebra.

El resultat és un relat «bastant màgic» i que «descriu les il·luminacions de Sant Ignasi i les vincula amb la llegenda de Sant Jordi». El repte d’enguany era unir precisament aquests dos personatges, Sant Ignasi i Sant Jordi, en un text de com a màxim 1.500 caràcters.

El primer premi del Concurs de relats breus de Regió7 està dotat amb 200 euros, una subscripció digital trimestral a Regió7, un val de compra a Parcir i un petit lot de llibres. El segon i el tercer premi estan dotats amb 150 i 100 euros, respectivament, a més de la subscripció al diari, el val de la Parcir i el lot de llibres.

Maridatge de lletres i art

Els altres set autors que van passar a la final del certamen també tenen premi, un petit lot de llibres. Són Eugenia Abadal, Adrià Blanco, Roser Caus, Anna Forés, Sílvia Mañas, Alba Llamas i Sara Pérez. A més, els seus relats, juntament amb els de Fusté, Genescà i Arnau es convertiran en il·lustriació. Els encarregats de fer-ho són deu joves artistes de la Catalunya central i el resultat es podrà veure en una exposició itinerant. . 

Cita el 15 de juny

L’entrega de premis del concurs de relats i la inauguració de la mostra tindrà lloc el 15 de juny, a les 18 h, a l’Espai Jove Joan Amades, on es podrà visitar l’exposició durant els mesos de juny i juliol. Després, passarà per la Biblioteca del Casino al setembre; per La Kampana a l’octubre; la Biblioteca Ateneu Les Bases al novembre; un espai vinculat amb Sant Ignasi encara per concretar durant el desembre; el Centre Cívic Selves i Carner al gener; i el Casal de Les Escodines al febrer.

A més de l’Ajuntament de Manresa, també han donat suport a la desena edició del Concurs de relats breus de Regió7 la llibreria Parcir, Alba Editorial, Angle Editorial i Farell Editors.