"Per a mi, la Reial era una porta a un món que encara semblava inabastable i llunyà", escriu Xavier Theros (Barcelona, 1963) al seu nou llibre 'Vida i miracles de la plaça Reial' (Albertí Editor). L'autor mostra la història de la plaça barcelonina des dels seus inicis fins a avui, des de la pròpia experiència , amb anècdotes, personatges, locals i negocis, i també l'opinió de veïns i veïnes que hi viuen. El retrat de la plaça Reial es completa amb 135 d'imatges d'arxius i col·leccions particulars, la majoria inèdites. Theros és antropòleg i escriptor. És autor de diversos llibres sobre la ciutat com 'La Sisena Flota a Barcelona' (Premi Josep Maria Huertas Claveria) o la novel·la ambientada a la ciutat 'La fada negra' (Premi Josep Pla 2017).

'Vida i miracles de la plaça Reial' ha estat coeditat amb l'Ajuntament de Barcelona, l'Associació d'Amics i Comerciants de la Plaça Reial i la Fundació SETBA. Al llibre, Theros recorre la història d'aquesta plaça emblemàtica, des dels seus orígens i fins l'actualitat, en un relat que inclou les memòries personals de l'autor sobre aquest indret, ja des de petit i fins als nostres dies.

Xavier Theros ha escrit diversos llibres sobre Barcelona i incomptables articles i col·laboracions en mitjans de comunicació diversos sobre episodis i anècdotes històriques i actuals de la ciutat. A més, l'any 2017 va guanyar el Premi Josep Pla amb la novel·la 'La fada negra', una obra ambientada en la revolta de la Jamància (1843), a Barcelona.