El músic Enric Torres, amant de la música jazz, és el protagonista de la novel·la 'Swing. Allà on la vida venç', de Rafael Vallbona, publicada per Edicions 62, basada en la història real de l'orquestra Red Ribbon's de Palafrugell i situada a la primera meitat del segle XX. Vallbona ha assenyalat que a la novel·la volia explicar, per una banda, la vida d'un músic de jazz i també "l'arribada, l'adveniment i el zenit i l'ocàs de la modernitat produïda pels totalitarismes". "Si hi ha una tesi que intento demostrar és que a finals dels anys 40 el món occidental ha tornat a finals del segle XIX en termes de llibertat, culturalment i socialment", ha assegurat.

Als anys 20 del segle XX, Enric Torres, fill d'una família d'empresaris de Palafrugell, és captivat pel jazz. Va fundar una jazz band, l'orquestra Red Ribbon's de Palafrugell, que va tenir un gran èxit a Catalunya. Quan la banda es dissol, l'Enric marxa a Londres i a Nova York i continua en la seva ment la idea que la música ajudarà a fer un món millor. De tornada a la Barcelona revolucionària dels anys de la Guerra Civil, descobreix que el món que va somiar ha acabat.

De fet, la història inclou personatges reals i altres de ficció com el mateix protagonista. Vallbona entén la ficció com "una realitat construïda. De la realitat", ha apuntat, "agafa les peces que li interessen per construir el seu relat. Soc un escriptor realista i m'agrada construir narracions versemblants". Ha apuntat que no sap si algunes coses han passat o no, però podria haver estat així, ha remarcat.

L'evolució de la vida del protagonista, Enric Torres, va en paral·lel a la seva època. Va néixer en el si d'una família d'industrials i no vol treballar en una fàbrica que no li interessa. "Quan descobreix el jazz se n'adona que aquella vida no li interessa" i que vol "trencar la cadena generacionals i se'n va a fer les Amèriques".

Vallbona ha indicat que Palafrugell en aquella època és un poble que "ha deixat de ser un poble vuitcentista i s'ha convertit en una petita ciutat molt cosmopolita, gràcies a la burgesia del suro que fa taps per tot el xampany i els vins francesos".

L'autor ha admès que el seu objectiu quan escriu és que "els lectors tinguin la sensació que han aprofitat el seu temps perquè han tingut a les seves mans una història potent i els ha fet pensar perquè hi ha moltes coses que sonen a avui".

L'autor

Rafael Vallbona (Barcelona 1960) és escriptor i periodista. Autor de més de 60 llibres de tota mena entre novel·les, no-ficció, poemaris i llibres de viatges, alguns dels quals han estat traduïts i altres han estat premiats amb el Just Manuel Casero de narrativa, l'Amat Piniella i el Nèstor Luján de novel·la històrica, l'Ernest Udina de periodisme, el Columna jove i el Ramon Muntaner de novel·la juvenil, el Ferran Canyameres de novel·la negra, el Cadaqués a Rosa Leveroni o els Jocs Florals de Barcelona de poesia, entre d'altres. Col·laborador a premsa, ràdio i televisió, ha estat professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Amb la novel·la 'La casa de la frontera' (2017), traduïda al francès i al castellà, va guanyar el Premi BBVA Sant Joan.