L'escriptor i editor Marc Moreno reflexiona al thriller 'Després de la vergonya' (Llibres del Delicte) sobre com et pot condicionar la vida, tant psicològica com físicament, una malaltia greu amb una hospitalització llarga. I ho fa a través de la història del Pau, qui desperta d'un coma a l'hospital després de quatre anys i no hi ha cap de les persones que estima amb ell. En una entrevista amb l'ACN, l'autor assenyala que la novel·la és "un thriller introspectiu i psicològic" amb un ritme pausat a diferència dels thrillers que són més accelerats. "Se centra en els sentiments dels protagonistes i no tant en les accions que desenvolupen", afirma Moreno.

El Pau, el protagonista de la història, diu a la Sandra que ho deixen perquè acaba de conèixer una altra persona i que s’ha enamorat perdudament d’ella. Marxa del pis on viuen, però quan surt del carrer l’atropellen. Després de quatre anys en coma, el Pau desperta a l’hospital. Però allà no hi ha ningú, només els pares. No hi són ni la Sandra, ni el seu fill ni la dona que el va enamorar quatre anys enrere. El Pau lluitarà per descobrir què és el que va passar la nit de l’atropellament.

Moreno explica que 'Després de la vergonya' neix del procés que ha portat a terme en els darrers anys com a escriptor de voler explicar històries a partir d'explicar-se a si mateix: "Intento treure els temes que em preocupen i em remouen per dins, que em fan patir i aboco totes les meves històries personals en una història de ficció". En aquest sentit, la novel·la tracta sobre "com l'estat físic i de salut, després d'una malaltia greu o una hospitalització llarga, et condiciona la vida de manera física i psicològica pel canvi que pot suposar". Un altre tema, afegeix, és el del pare que no pot fer de pare i no pot estar amb el seu fill i la càrrega psicològica que això significa per no exercir com a figura paterna. L'autor destaca que aquesta és una novel·la cuinada a "foc lent" sobretot perquè tenia clar que els temes que hi exposa són molt personals i hi ha abocat els seus sentiments. "No he volgut ficcionar la meva història que no té res a veure, però sí personalitzar molts dels sentiments que he tingut al llarg de la meva vida en aquest protagonista". Segons l'escriptor, això ha fet que hagi estat una novel·la que se l'ha repensat molt en el procés de preescriptura com en el procés de reescriptura.

L'autor Marc Moreno (Barcelona, 1977) és periodista, escriptor i editor de Llibres del Delicte. Ha treballat per a mitjans com Ràdio 4, TVE Catalunya, Diari de Sabadell o Público. Com a escriptor ha escrit les novel·les 'Cabdills' (2011), 'Independència d’interessos' (2013), 'Els silencis dels pactes' (2014), 'Contra l’aparador' (2015), 'Temps de rates' (2017) amb què va guanyar el VIII Premi Crims de tinta, i 'Escapisme' (2020). El 2017 va rebre el premi Continuarà de cultura que atorga TVE Catalunya.