Guiness World of Records ha reconegut el programa Masterchef com el format televisiu de cuina de més èxit, ja que des de la seva estrena a la BBC britànica el 2005, on acumula 38 temporades, s'ha adaptat a més de 52 països, entre ells, Espanya, en la seva versió adulta, infantil i de celebritats. Amb milions d'espectadors a l'Àsia, l'Orient Mitjà, els Països Nòrdics, l'Europa Central i de l'Est, i als principals països de l'Europa Occidental, el programa mostra l'evolució d'uns aficionats a la cuina, alguns dels quals aconsegueixen dedicar-se professionalment a l'ofici gràcies a l'aprenentatge adquirit durant i després del concurs.

A Espanya, aquest és el cas de Carlos Maldonado, guanyador de la 3a edició, que després de llicenciar-se al Basque Culinary Center va obrir aquest estiu el seu restaurant Raíces a Talavera de la Reina (Toledo). Segons recorda en una nota la productora Shine Iberia, que el realitza en col·laboració amb RTVE, «el 85% dels concursants de les 5 temporades emeses fins avui a Espanya treballen en negocis relacionats amb la gastronomia».