Els retards més greus arriben a les quatre hores, com per exemple el vol operat per Lithuanian Airlines amb destí Frankfurt (Alemanya), que tenia la sortida prevista a les 8.55 hores i que enlairarà a les 12.50 hores, segons dades d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA) actualitzades en la seva pàgina web.

També un vol d'Iberia amb destí Londres/Heathrow, la sortida del qual estava programa per a les 9.45 hores, té l'hora prevista de sortida a les 12.20 hores, mentre que un altre amb destí Istanbul programat a les 11.05 té la sortida prevista a les 12.30 hores.

Fonts d'Iberia han explicat a Europa Press que tant les regulacions de la torre de control com la vaga de zel dels seus pilots estan endarrerint els seus vols una mitjana d'una hora i trenta minuts durant la jornada d'avui.

"Hi ha un muntt de retards per a tots els vols per regulacions de la torre de control", ha declarat un portaveu de l'aerolínia, qui tot i això, va apuntar també com causa de les demores el conflicte amb els pilots de la companyia.

Durant la jornada d'ahir, els vols operats a l'aeroport de Madrid-Barajas van patir una mitjana de 35 minuts de retard degut a la falta de a prop d'un terç dels controladors aeris per baixes mèdiques.

A la torre de control de Madrid-Barajas hi ha d'haver sempre una plantilla de 23 persones però ahir set d'ells estaven de baixa. A més, els controladors van optar per treballar només amb dos de les quatre pistes disponibles per gestionar millor la situació i van assenyalar que tenint en compte les "dates" està sent complicat trobar personal disponible per substituir els companys malalts.

La reducció de la capacitat de Barajas agreuja fins i tot més la situació de l'aeroport, que ha estat des de principis del mes de desembre el més afectat per la suposada vaga de zel iniciada pels pilots d'Iberia, que ha provocat milers de cancel·lacions i centenars de retards.