La Generalitat comença aquest dilluns la comercialització de bons per a particulars a un i dos anys per import de 2.700 milions d'euros a través de nou entitats financeres, que els col·locaran entre els seus clients.

El període de subscripció s'acabarà quan s'arribi a l'objectiu de 2.700 milions, tot i que si hi ha una elevada demanda -els bons s'aniran col·locant segons l'ordre de petició fins que s'esgotin-, el Govern pot decidir ampliar-ne l'emissió fins a un màxim de 3.300 milions, segons el pactat amb les entitats.

Es tracta de La Caixa, CatalunyaCaixa, Banc Sabadell, Unnim, Barclays -col·locadores i asseguradores-, Ahorro Corporación, Caixa d'Enginyers, GVC Gaesco i Deutsche Bank -només col·locadores-, entitats que agrupen el 90% de l'estalvi català, segons han explicat a Europa Press fonts del Govern.

Els bons a un any ofereixen una rendibilitat als inversors del 4,25%, i els bons a dos anys del 4,75% anual, des d'una inversió mínima de 1.000 euros (un bo) a una màxima de dos milions (2.000 bons), segons recollirà el 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC) aquest mateix dilluns.

Les comissions per als bancs i caixes col·locadors oscil·len entre el 0,75% i el 2,5% a un any, i entre l'1% i el 3,5% per als bons a dos anys, que la Generalitat desemborsarà cinc dies hàbils després de finalitzar el període de subscripció.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, es va mostrar divendres "convençut" que l'emissió serà un èxit, a causa de les "condicions atractives per als ciutadans de Catalunya i també per a la Generalitat".

Els bons s'adjudicaran sense prorrateig, és a dir, per ordre de petició fins que s'esgotin els 2.700 milions, i només es produirà un petit prorrateig en les últimes peticions -dels dos o tres últims dies, segons Mas-Colell-, per equilibrar la demanda en el moment en què es tanqui l'emissió.

En la setmana prèvia al començament de la comercialització, les entitats implicades ja han rebut mostres d'"interès" dels seus clients, en especial per als bons a un any, segons han explicat a Europa Press fonts financeres.

Segons els contactes preliminars, la demanda s'acua a l'oferta, ja que l'acord entre la Generalitat i la banca preveu col·locar dos terços de l'emissió a un any i un terç a dos anys.

Això es deu al fet que el Govern només té l'autorització de l'Estat per endeutar-se a llarg termini -més d'un any- per uns 1.000 milions.

L'autorització del Govern era per més de 1.800 milions, però la Generalitat ja n'ha esgotat una part a través d'una emissió de deute públic de 400 milions a dos anys amb un interès del 5,5% col·locada entre inversors institucionals (el 70% nacionals i el 30% internacionals), i un préstec a quatre anys amb Banco Santander per 400 milions més per refinançar deute.

A part, el Govern també ha tancat aquest any un préstec a curt termini de 500 milions amb CatalunyaCaixa destinat a tresoreria.