L'assessor del ministeri d'Hisenda Ángel de la Fuente, un dels encarregats de preparar el nou mètode de càlcul regionalitzat de les balances fiscals, ha defensat que Hisenda no ha canviat de criteri sobre les balances fiscals i que es publicaran juntament amb el nou mètode dels comptes públics regionalitzats. L'economista assegura que no s'han ocultat dades i, en aquest sentit, ha afegit que el Govern podrà calcular les balances a partir de les dades que el Ministeri d'Hisenda ja ha penjat al seu web, segons ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. De la Fuente preveu que amb el nou mètode les balances fiscals mostraran un dèficit fiscal a Catalunya del voltant d'11.000 milions.

Finalment, el ministeri d'Hisenda ha rectificat i ha garantit aquest dimarts que, a més dels comptes públics regionalitzats, també es publicaran les balances fiscals. Així, el ministeri facilitarà les dades a totes les comunitats perquè puguin fer els seus propis càlculs. El ministeri va fer aquest aclariment dies després que el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, anunciés que canviaria la metodologia de càlcul i que en lloc de comparar territoris, els nous comptes analitzarien el que costen els serveis públics a les persones en funció d'on viuen. Aquest dimarts s'han fet públics els detalls de la nova proposta de metodologia.

Madrid, la comunitat on més va gastar l'Estat el 2011

Segons les dades fetes públiques aquest dimarts pel ministeri d'Hisenda a la seva pàgina web, el 2011 la comunitat que va rebre més diners de l'Estat va ser Madrid, amb 11.478 milions d'euros. La segona en què se'n van gastar més va ser Catalunya, amb 8.114 milions i la tercera Andalusia, amb 7.496. Les segueixen Galícia, amb 4.037 milions; Castella i Lleó, amb 3.216; el País Valencià, amb 3.194 milions; i les Canàries, amb 2.283 milions. La comunitat on l'Estat va destinar menys diners va ser Navarra, amb 121 milions.

A la taula s'especifica el destí de 212.600 milions d'euros de l'administració de l'Estat, repartits per comunitats autònomes, l'estranger (15.166 milions d'euros) i una partida anomenada 'no regionalitzable' de 116.800 milions d'euros, la més gran de totes.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha reiterat en diverses ocasions conèixer les balances fiscals del 2011. Ara De la Fuente argumenta que aquestes dades permeten a la Generalitat calcular-les.