El ministeri d'Hisenda ha garantit aquest dimarts que, a més dels comptes públics regionalitzats, també es publicaran les balances fiscals. De fet, fonts del ministeri han explicat que es faran arribar totes les dades a les comunitats perquè cada territori pugui calcular les seves pròpies balances. El ministeri ha fet aquest aclariment dies després que el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, anunciés que canviaria la metodologia de càlcul i que en lloc de comparar territoris, els nous comptes analitzarien el que costen els serveis públics a les persones en funció d'on viuen. Aquest dimarts s'han fet públics els detalls de la nova proposta de metodologia.

Després que fa pocs dies Montoro argumentés que es podia fer un "mal ús" de les balances fiscals, aquest dimarts el ministeri ha emès un comunicat en què assegura que les publicarà i en què alhora nega que hi hagi hagut un canvi d'opinió. L'aclariment arriba després que fins i tot alguns dirigents del PP hagin demanat públicament al ministeri que publiqui les balances fiscals. Sense anar més lluny, aquest dimarts la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, s'ha mostrat així de contundent: "No entenc com és possible que el govern de la transparència, ara digui que no publicarà les balances fiscals".

"El ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques manté el seu objectiu de publicar les balances fiscals i els comptes regionalitzats, elaborats pels experts als quals se'ls ha encomanat aquest treball", ha subratllat el ministeri a través del comunicat.

D'altra banda, l'estudi de la metodologia dels experts, un extens document presentat la setmana passada a la Universitat de Girona, es pot consultar des d'aquest dimarts a la pàgina web de l'Institut d'Estudis Fiscals (www.ief.es).