El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) ha dictaminat avui que el "cèntim sanitari" recaptat a Espanya "és contrari" al dret comunitari.

La sentència indica que l'impost sobre les vendes al detall de determinats hidrocarburs (IVMDH) no respecta la directiva sobre els impostos especials, explica un comunicat del Tribunal.

En particular, l'impost no té la "finalitat específica" que preveu aquesta normativa, que obliga que aquest objectiu no sigui exclusivament pressupostari.

En aquest context, l'impost tampoc no persegueix, pel seu compte, garantir la protecció de la salut i el medi ambient, afegeix la sentència.

La decisió del Tribunal obre la via a la devolució dels prop de 13.000 milions d'euros cobrats per aquest concepte entre els anys 2002 i 2011.

Els jutges declaren que "no procedeix limitar en el temps els efectes de la sentència", com havien sol·licitat la Generalitat de Catalunya i el Govern espanyol, perquè el fet que hagin mantingut l'impost en vigor durant un període de més de deu anys fa que "no pugui admetre's" que hagin actuat de bona fe.

El Tribunal recorda que el 2000 ja es va pronunciar sobre un impost amb característiques similars a les de l'IVMDH i que el 2001 la Comissió Europea va informar les autoritats espanyoles que la introducció d'aquest impost seria contrària al Dret de la Unió.

A més, afegeix la sentència, el 2003 l'Executiu comunitari va iniciar un procediment d'incompliment contra Espanya en relació amb l'esmentat impost.

El cas va arribar a la Justícia europea després que l'empresa Transports Jordi Besora (TJB), establerta a Catalunya, sol·licités la devolució dels 45.600 euros que va haver de pagar entre 2005 i 2008 en concepte d'impost sobre les vendes al detall de determinats hidrocarburs.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va demanar als jutges de la UE que determinessin si aquest impost respecta la normativa europea.