Arriba l'hivern i toca posar la calefacció a casa nostra. Els sistemes de calefacció suposen gairebé la meitat de l'energia que consumeix la llar, per això és important un ús racional per garantir el confort i evitar ensurts a la factura. N'hi ha prou amb canviar d'hàbits de consum per aconseguir un estalvi significatiu en les factures de llum i gas.

Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) proposen cinc trucs:

1. Ajustar la potència. Bona part del que paguem a la factura és la potència contractada: cada 1,15 Kw de potència suposen gairebé 50 euros a l'any. Per això és fonamental controlar quanta potència contractem. Si a casa teva no han saltat els ploms, ni tan sols quan poses al mateix temps la rentadora, el forn o el rentaplats, és possible que hi hagi marge per a contractar menys potència i així pagar menys.

2. Revisar la tarifa. Una tarifa amb discriminació horària pot ser una gran manera d'estalviar. Aquesta tarifa és aconsellable si ets capaç de concentrar almenys el 30% de la llum que consumeixes en horari vall (des de les 22 hores fins a les 12 a l'hivern, i des de les 23 a les 13 hores a l'estiu). El preu en hora vall és al voltant d'un 47% més baix que la tarifa normal, mentre que el preu en hora punta és un 20% més alt. Per cada 5% del teu consum que portis a l'horari vall, estalviaràs gairebé un 3% més en la factura.

3. Apagar aparells en 'stand-by'. El consum silenciós dels aparells que estan "apagats-però-encesos" surt més car del que sembla. Apagar tot el que es queda en 'stand-by' (televisions, ordinadors, equips de música ...) significa estalviar un 10% de tot el que es consumeix. Per a un consum mitjà (3.500 kWh / any) això són 52 euros d'estalvi, segons estima l'OCU.

4. Ús intel·ligent dels electrodomèstics. Seleccionar els programes que funcionen a temperatures baixes (a l'escalfar l'aigua és quan més consumeixen). La rentadora, per exemple, triar temperatures entre 40 i 60 graus implica un estalvi del 40% d'electricitat. En el cas del rentaplats, els programes Eco funcionen a uns 50 graus centígrads.

5. Gastar menys en calefacció. Una temperatura a casa de 19 a 21 graus és la raonable. A la nit és millor que en els dormitoris baixi una mica: entre 15 i 17 graus. Cada grau de més suposa un increment del 7% en el consum. Un bon manteniment de la caldera pot suposar un estalvi de fins a un 15% a l'any. Els radiadors han d'estar nets i sense mobles que els tapin (dificulta la difusió de l'aire calent).

Els radiadors s'han de purgar al començament de la temporada, a la tardor, perquè no tinguin aire dins (dificulta la transmissió de calor des de l'aigua a l'aire exterior).