Segueix-nos a les xarxes socials:

Tsipras demana el no i descarta la sortida de l'euro

El primer ministre grec insisteix que el seu executiu té la"ferma" intenció d'arribar a un acord amb els seus creditors

Tsipras demana el no i descarta la sortida de l'euroefe

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va demanar ahir el no en el referèndum que se celebrarà diumenge que ve, però ha recalcat que aquesta opció no implica la sortida de Grècia de l'eurozona, no qüestiona la permanència seu Govern, ja que segueix disposat a negociar amb els creditors.

En un missatge televisat, poc abans que comencés la reunió de l'Eurogrup, que ha acabat sense una decisió, Tsipras ha recalcat que Atenes té la "ferma" intenció d'arribar a un acord "en termes de sostenibilitat i amb perspectiva de futur" per a l'economia.

El primer ministre va recalcar que el seu Executiu ha respost amb alternatives a les propostes dels socis des de l'anunci del referèndum, en el qual els grecs s'han de pronunciar sobre si accepten o no la proposta de les institucions a canvi del desemborsament del rescat.

Quan es complia el tercer dia de corralito, el primer ministre grec va voler enviar un missatge de tranquil·litat als ciutadans afirmant que els dipòsits estan assegurats. "Sóc conscient de les dificultats i faré tot el possible perquè sigui temporal", va dir en al·lusió al corralito, i s'ha dirigit especialment als jubilats per dir-los que el Govern lluita per a ells. El cap del Govern grec havia afegit que si a l'Eurogrup que se celebrava poc després hi havia un "resultat positiu", el Govern hi respondria "immediatament".

No obstant això, els ministres de Finances de l'eurozona, després d'una videoconferència de tot just quaranta-cinc minuts, van decidir esperar el resultat del referèndum per continuar negociant amb Atenes.

El no guanya a les enquestes

La primera enquesta sobre el referèndum realitzada per l'institut demoscòpic Prorata per al diari Efymerida ton Syntaktón revela que el corralito té un impacte directe sobre la intenció de vot dels grecs i ha reduït sensiblement el percentatge a favor dels que donen suport a la recomanació del Govern de donar suport al no, encara que aquesta és l'opció majoritària. Mentre el 46% de grecs és partidari de rebutjar l'acord proposat pels creditors internacionals, el 30% hi dóna suport i marcarà la casella del sí segons assegura l'enquesta.

Per facilitar que la gent es desplaci fins als seus pobles i pugui votar, la companyia de ferrocarrils grega ha anunciat descomptes en els bitllets comprats des d'ahir i fins al proper dilluns a la nit.

La celebració de la consulta sobre les condicions del rescat a Grècia ha estat posada en dubte per la presentació d'un recurs d'anticonstitucionalitat que han presentat dos ciutadans grecs amb l'argument principal que el Govern ha plantejat una consulta sobre uns temes que afecten assumptes fiscals, cosa que en principi no permet la Constitució.

El Tribunal Suprem Administratiu es pronunciarà aquest divendres sobre si accepta o no el recurs en contra del referèndum.

Prem per veure més contingut per a tu