Segueix-nos a les xarxes socials:

BBVA millora la previsió de creixement per al 2016 però redueix la del 2017

L'entitat financera preveu que l'economia avanci el 3,1% enguany, quatre dècimes més que fins ara

BBVA millora la previsió de creixement per al 2016 però redueix la del 2017arxiu/d.c.

El BBVA Research ha corregit 0,4 punts percentuals a l'alça la seva previsió de creixement del PIB espanyol per al 2016, fins al 3,1%, i ha rebaixat 0,4 punts la de 2017 fins al 2,3%, pel deteriorament de l'entorn exterior, lligat principalment al Brexit. L'informe Situació Espanya pronostica que la recuperació i la creació d'ocupació continuaran, per l'impuls de suports com la política monetària.

En canvi, alerta que la major vulnerabilitat pressiona a reduir la incertesa sobre la política econòmica que s'ha de posar en marxa en els propers anys.

El BBVA Research incideix que la fortalesa de la demanda interna, principalment del consum de les famílies, segueix sent el factor determinant de l'evolució del PIB, tot i l'elevada volatilitat, l'ajust a la baixa en els mercats financers i el manteniment de la incertesa sobre la política econòmica. Així mateix, avança que la desacceleració del creixement de la inversió privada ha tocat fons, "almenys de moment". Quant a això, assenyala que la inversió en habitatge ja sumaria nou trimestres consecutius de creixement, amb una evolució "sensiblement" millor durant la primera meitat del 2016 respecte a l'observat en el segon semestre del 2015.

També afirma que la conjuntura de l'economia dels Estats Units i la materialització de riscos a Europa provoquen una correcció a la baixa en les expectatives de creixement dels països desenvolupats i, per tant, un deteriorament de les perspectives de les exportacions espanyoles.

El BBVA Research creu que, a curt termini, l'efecte del Brexit en l'economia espanyola serà limitat, entre tres i quatre dècimes del PIB el 2017.

A més, recalca que, encara que el nou objectiu de dèficit per a Espanya acordat per al 2016 és creïble, el seu compliment el 2017 requerirà la posada en marxa de mesures al voltant del 0,5% del PIB.

En aquest sentit, diu que definir la composició de l'ajust serà crucial per saber quin serà l'impacte sobre l'economia i la sostenibilitat dels comptes públics a llarg termini. Així mateix, augura que la recuperació del mercat de treball continuarà, si bé incideix que els nivells d'abans de la crisi encara es troben lluny.

Pel que fa a la inflació, assegura que, tot i la pujada del preu del petroli i la lleugera apreciació del tipus de canvi, l'efecte base derivat de la caiguda acumulada en els preus de l'energia mantindrà l'IPC general en negatiu durant la major part del 2016 (-0,3% de mitjana anual).

Per al 2017, tant la inflació general com la subjacent mantindran la seva trajectòria ascendent (1,7% i 1,1% de mitjana anual, respectivament).

Pel que fa a l'economia global, adverteix que s'ha materialitzat el risc del Brexit, el que implica una revisió a la baixa de les previsions de creixement, principalment a Europa.

Prem per veure més contingut per a tu