L'icònic ós de la firma manresana Tous ja forma part de la col·lecció de disseny de producte del Museu del Dissenyde Barcelona, després de l'acte de donació celebrat la setmana passada a les instal·lacions del museu.

Es tracta d'una peça de 19 mil·límetres d'altura, 14 d'ample i 0,80 dècimes de gruix, un dels primers prototips del penjoll realitzat de forma artesanal per Rosa Oriol l'any 1985. Oriol es va inspirar en la figura de l'ós de peluix i en la tendresa i els records de la infància, amb la finalitat de crear una joia portable i assequible per al gran públic, segons destaca l'Ajuntament de Barcelona.

La peça destaca «pel seu valor com a icona de gran popularitat en l'àmbit nacional i l'internacional, a més de les diferents aplicacions que ha tingut en suports i objectes diversos», segons explica Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona. Des dels anys 80, ha anat canviant la forma de produir la joia: des de la fabricació artesanal, passant pels motlles, la microfusió, l'electroconformació o els bilaminats.