La cotització de la moneda virtual bitcoin va superar ahir per primera vegada la barrera dels 11.000 dòlars (9.296 euros), entre temors que esclati la bombolla del seu preu, que s'ha multiplicat per deu en menys d'un any.

El bitcoin cotitzava a 11.186,29 dòlars (9.453 euros) a les 15.10 GMT, segons la plataforma Bitstamp, tot just hores després d'haver superat els 10.000 dòlars (8.451 euros), una progressió que dispara els temors que els inversors estiguin sobreestimant el valor de la moneda digital.

El vicegovernador per a l'Estabilitat Financera del Banc d'Anglaterra, Jon Cunliffe, va remarcar que una eventual caiguda de la cotització del bitcoin suposaria un risc lleu per a l'economia global, encara que pot ser un perill per a les persones que hi han invertit fons. «No es tracta d'una divisa en el sentit convencional. No hi ha un banc central que estigui al darrere. Per a mi, actua més com una matèria primera», va assenyalar Cunliffe a la cadena BBC Radio 5.

El màxim directiu del grup bancari JP Morgan, Jamie Dimon, va comparar fa poques setmanes el sobtat auge en el valor del bitcoin amb l'eufòria especulativa que es va produir als Països Baixos del segle XVII amb els bulbs de tulipa i va advertir que la moneda «pot cotitzar en 100.000 dòlars abans de vendre per zero».

En aquesta mateixa línia, l'analista de la firma britànica ETX Capital Neil Wilson va sostenir que el risc del bitcoin és tan elevat que els inversors institucionals «ni s'hi acosten».